DINAMIČNI DUETI

Robert De Niro i Martin Scorsese savršen su par

26.06.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Iza svakog odličnog glumca u sjeni kamere čuči odličan redatelj. Nekolicina prepoznaje pravu kemiju koja polučuje uspjeh na kino blagajnama i stvara filmske zvijezde, stoga se rado vraćaju odraditi zajedničke projekte. Prisjetimo se nekih od najpoznatijih glumačko redateljskih parova






Kurt Russell i John Carpenter

Ukupno filmova: 5
Najpoznatije suradnje: Stvor, Bijeg iz New Yorka, Velika gužva u kineskoj četvrti

Kurtu Russellu najbolje leži jednostavno isporučiti svoju muževnu karizmu, a najbolji efekt pritom postiže kad glumi običnog tipa koji se slučajno zatekao na mjestu događaja, upravo onako kako Carpenter najviše voli zaposliti svoje likove. Nije čudo da se ovaj poznati dvojac toliko srastao u filmovima obzirom da i izvan njih imaju intenzivan odnos. Za čovjeka koji mu je nataknuo povez preko oka, Kurt Russell kaže, 'Osjećam se kao da mi je John pametniji stariji brat'.

Na njihovu sreću, uspjeh im ne ovisi o međusobnoj kemiji. Carpenter je redefinirao žanr trilera svojim 'Napadom na policijsku postaju', svojevrsnim mračnim i paranoidnim remakeom 'Rio Brava', te je nastavio redati hitove poput 'Noći vještica' i 'Magle'. Istovremeno se Kurt Russell zabavljao filmovima kao što su 'Tequila Sunrise', 'Tango i Cash' te 'Tombstone'. No, najzapamćenija suradnja ovog dvojca je 'Bijeg iz New Yorka' koji je iznjedrio Snake Pliskena, lik toliko opak da je odmah nakon rođenja počeo dijeliti šamare.


Robert De Niro i Martin Scorsese

Ukupno filmova: 9
Najpoznatije suradnje: Taksist, Razjareni bik, Dobri momci

Tijekom njihove suradnje sedamdesetih godina prošlog stoljeća, De Niro i Scorsese dijelili su mnogo zajedničkoga – predanost improvizaciji, istraživanje mračne strane muške psihe i nekoliko prilično ozbiljnih privatnih problema. Filmovi koje su zajedno stvorili bili su određeno katarzično iskustvo za obojicu pogonjeno intenzitetom privatnog života koje je iste filmove učinilo bezvremenskim klasicima.

De Niro je i bez Scorsesea nastavio s nevjerojatno uspješnom karijerom ustobočivši se kao jedna od glumačkih ikona, dok je Scorsese našao novu muzu u mladenačkom intenzitetu talentiranog Leonarda DiCapria. Teško je izdvojiti ponajbolji primjer suradnje ovog legendarnog dvojca, ali jedno je nepobitno – Scorsese je redatelj koji iz dobrog glumca izvlači materijal za Oscara.



Brad Pitt i David Fincher

Ukupno filmova: 3
Najpoznatije suradnje: Sedam, Klub boraca, Neobičan slučaj Benjamina Buttona

Brad Pitt lakoćom je mogao završiti s karijerom poput one Matthewa McConaugheya glumeći u romantičnim komedijicama gdje mu je glavni zadatak izgledati ljepuškasto. Umjesto toga, od samih početaka pomno je izabirao glumačke zadatke s crtom mračne manijakalnosti, a u tu sliku se izvrsno uklopio redateljski upliv Davida Finchera, poznat po svojim uvrnutim djelima.

Odnijevši titulu najseksipilnijeg muškarca svijeta mnogo godina uzastopce, Brad Pitt je često previđen kao dobar glumac, no najbolje dokazuje suprotno upravo u suradnji s Fincherom. Njegova ljepota je u poetičnom kontrastu s mučeništvom u 'Sedam', šakačkom anarhijom 'Kluba boraca', te staračkom naboranošću Benjamina Buttona. Čini se kao da su se ovaj glumac i redatelj na određeni način zajednički izgradili, nakon čega je Brad Pitt zablistao u mnogim izvrsnicama poput 'Ubojstvo Jesseja Jamesa', dok je Fincher pod svoje uzeo druge mlade nade, primjerice Jakea Gyllenhaala, kojem bi vjerojatno bilo pametnije snimiti s Fincherom nastavak Zodiaka nego reprizirati posljednju ulogu Princa Perzije.


Johnny Depp i Tim Burton

Ukupno filmova:
7
Najpoznatije suradnje: Edward Škaroruki, Sanjiva dolina, Charlie i tvornica čokolade, Sweeney Todd

Danas vjerojatno najpoznatiji duet na relaciji iza i ispred kamere, Depp i Burton surađuju već desetljećima. Razlog njihove suradnje pronalaze u, kako sami kažu, istomišljenosti. Povezuje ih ljubav prema istoj vrsti filmova i želja da ožive neobično i nastrano na filmu, pronalazeći inspiraciju u mračnim kucima morbidnog uma Tima Burtona.

Moglo bi se reći da su najbolji filmski prijatelji s jednakim afinitetom prema blijedunjavoj vanjštini i crnom humoru, no ono što ih čini pravom silom u filmskom svijetu je nevjerojatna isprepletenost Burtonove vizualne estetika i Deppove karizmatične kameleonske sposobnosti da se transformira u svaki lik koji mu Burton predloži. Istini za volju, Depp je svoje najpoznatije uloge ostvario s drugim redateljima, primjerice u 'Piratima s Kariba' ili 'Strah i prezir u Las Vegasu', no zajednički rad Deppa i Burtona izvukao je najbolje iz obojice.



Russell Crowe i Ridley Scott

Ukupno filmova:
5
Najpoznatije suradnje: Gladijator, Američki gangster, Robin Hood

Obojica imaju gadnu reputaciju da je s njima nemoguće raditi, a vjerojatno je upravo taj mentalitet ono što ih zbližava. Prgavi Crowe i tvrdoglavi Scott imaju vatreni odnos utemeljen u njihovim strastvenim naravima, ali i slijepoj predanosti filmskom biznisu, koji nekim čudom donosi nevjerojatne rezultate. 'Jednostavno se obožavaju', kazala je Cate Blanchett nakon snimanja 'Robina Hooda'.

Ridley Scott se naravno može pohvaliti remek-djelima poput 'Istrebljivača' i 'Osmog putnika'. No istini za volju, s ove dvije uspješnice bio je neshvaćen u svoje vrijeme. Očito je naučio svoje lekcije, uhvatio se grube karizme Russella Crowea i s njim okrenuo novi list u svojoj karijeri stvorivši trenutačni hit s 'Gladijatorom' i revitalizirajući žanr povijesnog spektakla koji je Hollywood već odbacio kao neisplativ. Novozelandsko-australski glumac također je ostvario pamtljive uloge u 'Insideru', 'L. A. povjerljivo' i 'Gospodar i ratnik', no očito je da se ovaj Crowe i Scott osjećaju najugodnije zajedno na setu te se stoga uvijek vraćaju u zajedničke suradnje.

Zanimat će vas u MAXtv videoteci: