BRANKO LUSTIG:

Ivanda snimanjem poduzima veliki rizik

15.06.2010 u 14:05

Bionic
Reading

Kod crkve Sv. Blaža započelo je snimanje dugoočekivanog filma 'Lea i Darija – Dječje carstvo' redatelja Branka Ivande, a prvoj klapi prisustvovali su brojni filmaši koji su mu došli dati podršku

Danas je u samom srcu Zagreba, kod crkve Sv. Blaža, započelo snimanje dugoočekivanog filma 'Lea i Darija – Dječje carstvo', redatelja Branka Ivande. Na prvoj klapi okupili su se glumci filma: Zrinka Cvitešić, Višnja Babić, Goran Grgić, Dražen Čuček, ali i brojni sineasti koji nisu angažirani na snimanju, ali su došli 'zaviriti' na set i pružiti kolegama podršku. Među njima su bili slavni producent Branko Lustig, redatelji Nikša Sviličić, Veljko Bulajić i Hrvoje Hribar koji je stigao u pratnji dugogodišnje djevojke, glumice Marije Škaričić.

Priča filma govori o dva čuda od djeteta Lei Deutsch i Dariji Gasteiger koje su živjele u Zagrebu tridesetih godina 20. stoljeća i bile prave dječje zvijezde - pozornost su privlačile svojim izuzetnim glumačkim i plesnim talentom, a njihovo bezbrižno djetinjstvo prekinuo je Drugi svjetski rat. Prva scena filma snima se u originalnom prostoru u kojem je Lea u mračnom vremenu 1942. prekrštena sa židovske vjere na katoličku. Glavna zvijezda prvog dana bila je 12-godišnjakinja Klara Naka odabrana za ulogu Lee Deutsch između 200 kandidatkinja prijavljenih na audiciju.

'Upoznala sam puno ljudi, dobro se slažemo i lijepo mi je', sramežljivo je izjavila prije početka snimanja djevojčica koja ipak ne osjeća tremu, za što su bili zaslužni njezini roditelji koji su je odlučili pratiti na svim snimanjima, predviđenim da traju do kraja sedmog mjeseca. O prvoj klapi govori i sam redatelj Branko Ivanda.

'Ovom temom bavim se već sedam godina, htio sam pod svaku cijenu ispričati priču o dvije sjajne djevojčice, koje su bile velike zvijezde pred Drugi svjetski rat, a obje su jako ružno završile. Prvi dan je snimanja i nadam se da će biti blažen jer smo počeli u crkvi Sv. Blaža, pa neka Bog bude s nama. Radimo u nedostatku financijskih sredstava i nastojimo dati sve od sebe, ekipa radi za smanjene honorare, ali zasad vlada veliko veselje, jer svi imamo osjećaj da radimo dobru priču. Redatelj također objašnjava kako su izglađeni nesporazumi s legendarnim ReljomBašićem do kojih je došlo tijekom priprema na scenariju.

'Relja Bašić trebao je igrati jednu dosta važnu ulogu, ali nažalost, na kraju je bio spriječen privatnim angažmanima koji su bili unaprijed dogovoreni. Naime, dobili smo točne dane od HNK-a koje nam je učinilo veliku uslugu što nam je prepustilo svoje prostore na osam dana,  a on je u to doba zauzet. Tako da je, nažalost, otpao, ali to ne znači da nećemo imati dobru suradnju na nekom drugom projektu', tvrdi Ivanda.

Film je financiran u koprodukciji HAVC-a, HRT-a, HNK-a i Lidije Ivande, a kao supervizor produkcije na setu snimanja bio je i Branko Lustig, koji je istaknuo kako je stigao prvenstveno kao prijatelj obitelji.

'Tema je ono što bi ja htio da se radi u svakoj državi po jedan svake godine, ali to je, nažalost, nemoguće. Govori o vremenu koje je prošlo i želimo da se više nikad ne ponovi. Ako zaboravimo svoju povijest ona će se ponoviti, upozorava Lustig te nadodaje:

'Branko snimanjem poduzima velik rizik, ne znam kako će isplivati, ali ja mu držim fige. Danas je velik pothvat snimiti film, ali koliko uložiš para, ali i srca tako će film i ispasti', kaže Lustig te zaključuje da je ohrabren pojavom mladih snaga na hrvatskoj filmskoj sceni.

'Primijetio sam da ima puno mladih što uče, skripterica je mlada, uči je iskusnija kolegica, na kameri ima mladih asistenata. Rađa se nova generacija. Hrvatska kinematografija ne može ostati na starcima kao što smo Veljko, Ivanda i ja. Mi smo već otišli', zaključuje Lustig.

Kao glavna zvijezda na setu prvog dana snimanja sudjelovala je i zagrebačka glumica Zrinka Cvitešić, koja u filmu glumi Leinu majku.