OTVORENJE ANIMAFESTA

Animirani tulum može početi

01.06.2010 u 15:46

Bionic
Reading

U utorak navečer bit će svečano otvoren Animafest, koji će u šest dana na nekoliko lokacija prikazati 450 filmova

Kralježnica

Službeno otvaranje festivala bit će u utorak u 19.30 u kinu Europa. Tijekom ceremonije otvaranja bit će dodijeljeno nekoliko nagrada: nagrada za poseban doprinos proučavanju animiranog filma Midhatu Ajanoviću Ajanu, sarajevskom publicistu i filmskom pedagogu koji već dugi niz godina radi i djeluje u Švedskoj. Nagrada najbolja škola animacije ove godine je pripala Umjetničkom sveučilištu u Tokiju, a bit će dodijeljena Koji Yamamuri, cijenjenom japanskom animatoru i profesoru na spomenutom sveučilištu. 

U srijedu u kinu Europa u 16 sati počinje program koji predstavlja majstora Karela Zemana, pionira češkog animiranog filma, a povod je obilježavanje stote godišnjice njegova rođenja.

U 18 sati na rasporedu su filmovi proizišli iz studija Aardman: više od dvadeset filmova ovog svjetski poznatog studija uključuje animirane uratke sa svima dobro poznatim animiranim junacima poput Ljubičastog i smeđeg, Angry Kida, Wallacea i Gromita, ali i glazbeni spot 'Sledgehammer' Petera Gabriela, jedan od najuspješnijih glazbenih spotova u povijesti.

U 20 sati nastavlja se program velikog natjecanja u kojem će biti prikazani najbolji animirani kratki filmovi u posljednje dvije godine: osam naslova uključuje renomirane autore poput kultnih estonskih animatora Olge i Priita Parna koji predstavljaju novi uradak 'Ronioci na kiši', zatim 'Ljubav i krađa' zanimljivog njemačkog autora Andreasa Hykade, 'Kralježnica' Amerikanca Chrisa Landretha, dobitnika Oscara za film 'Ryan' iz 2004. Program u Europi završava u 22 sata filmovima iz velike panorame.

'Gosti iz galaksije'

U kinu Tuškanac program počinje jutarnjom projekcijom u 11 sati: 'Jedanaestero u pokretu' omnibus je jedanaestero kanadskih animatora naručen od TAIS-a, neprofitne organizacije za promicanje animacije iz Toronta. Studentski filmovi na programu su u 14 i 18 sati, u prvom terminu oni iz studentske panorame, u drugom iz studentskog natjecanja. U 20 sati bit će predstavljen ovogodišnji dobitnik Animafestove nagrade za životno djelo Frédéric Back. Program uključuje šest Backovih filmova. Program u Tuškancu završava ponoćnom projekcijom kultnog filma 'Gosti iz galaksije' Dušana Vukotića

U Movieplexu od 10 do 18 sati na rasporedu su filmovi iz natjecanja za djecu, u 20 sati slijede filmovi iz natjecanja namjenskih filmova. Program završava u 22 sata još jednom porcijom filmova iz velikog natjecanja.