Film FESTIVAL ŽIDOVSKOG FILMA U ZAGREBU

Bivši bugarski premijer i kralj Simeon na otvaranju JFF-a

  • Autor: Hina
  • 24.5.2010 11:43:41
  • 24.5.2010 9:06:17

Festival židovskoga filma, čije je četvrto izdanje posvećeno Pravednicima među narodima, otvoren je u Kinu Europa dodjelom plaketa pravednicima kojima im se zahvaljuje što su, riskirajući svoje živote tijekom Drugoga svjetskog rata, spašavali Židove

Počasni predsjednik Festivala Branko Lustig uručio je plakete Mariju Carneluttiju, Ankici i Darku Lončaru, Josipu Pribiloviću, Stjepanu Papi Oružecu te Boiku Korkutu, unuku Derviša Korkuta koji je spasio sarajevsku Hagadu od uništenja.

Plaketu je primio i bivši bugarski premijer i kralj Simeon Drugi Saksoburggotski, za zasluge svog oca kralja Borisa III. koji je spasio 50 tisuća bugarskih Židova, istaknuvši da za to nije bila zaslužna samo kraljevska obitelj, već i mnogi drugi - od crkve do komunista.

Lustig je rekao kako ga u posljednje vrijeme mnogi pitaju zašto na Festivalu prikazuju potresne i tužne filmove i zar se ne bi trebali okrenuti prema ljepšoj strani života, no on smatra da se ne smije dopustiti da se izbrišu sve uspomene na one koji su tu živjeli, a u jednome su trenu jednostavno nestali.

Ove je godine Festival posvećen Pravednicima, onima koji su u ta teška vremena, ne mareći za svoj život, spašavali svoje sugrađane bez obzira koje vjere bili, ali u strahu od tadašnjih rigoroznih nacističkih zakona, rekao je.

Do 29. svibnja na festivalu će se prikazati 43 filma posvećena Holokaustu te u kasnovečernjim terminima suvremena filmska ostvarenja različitih tematika i žanrova.

Festival je počeo njemačkim filmom 'John Rabe' o spašavanju kineskih radnika tijekom japanske okupacije Kine za vrijeme Drugoga svjetskog rata, koji je uoči projekcije predstavio njegov redatelj Florian Gallenberger.

Na otvaranju su bili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te bivši predsjednik Stjepan Mesić.

U popratnom programu festivala održat će se edukativni programi za osnovne i srednje škole te studente, filmska radionica i koncerti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još