63. CANNES FILM FESTIVAL

Zlatnu palmu osvojio tajlandski film

23.05.2010 u 20:00

Bionic
Reading

Tajlandski film 'Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives' osvojio je Zlatnu palmu za najbolji film na Filmskom festivalu u Cannesu. Mističnu priču o reinkarnaciji režirao je Apichatpong Weerasethakul. 'Želio bih zahvaliti svim dušama i duhovima na Tajlandu koji su mi omogućili da večeras budem ovjde', rekao je nakon što mu je uručena nagrada

Weerasethakul, koji je već osvajao nagrade na kanskom festivalu, u Cannesu je više puta naglašavao da je u mislima na Tajlandu, na kojem su u tijeku sukobi vlasti i crvenokošuljaša.

Film 'Of Gods and Men', francuskog redatelja Xaviera Beauvoisa, snimljen prema istinitoj priči o sedam svećenika ubijenih tijekom građanskog rata u Alžiru 1990, osvojio je Grand Prix.

Najboljom glumicom proglašena je Francuskinja Juliette Binoche, za ulogu u filmu 'Certified Copy' iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

Nagradu za najboljega glumca podijelili su Španjolac Javier Bardem, za ulogu u filmu 'Biutiful', i Talijan Elio Germano za ulogu u filmu 'Our Life'. 'Ova je nagrada priznanje za moj rad, a ona ne bi bila moguća bez ovog iznimnog filma Alejandra Gonzaleza Inarritua', rekao je Bardem. 'Biutiful' je prvi Inarrituov film nakon 'Babela' iz 2006., za koji je meksički redatelj dobio Zlatni globus za najbolji film.

Francuski glumac i redatelj Mathieu Amalric osvojio je nagradu za najboljeg redatelja, za film 'On Tour'. Nagrada za najbolji scenarij otišla je u Južnu Koreju, za film 'Poetry'. Kanadski film 'A Screaming Man' osvojio je nagradu stručnog žirija.

Zlatnu kameru, nagradu za najbolji debitantski film, osvojio je 'Leap Year' redatelja Michaela Rowea. Nagradu za najboljeg redatelja je dobio Francuz Mathieu Amalric za film 'Na turneji', njegov četvrti dugometražni film koji prati skupinu striptizeta.

Nagradu za najbolji scenarij je dobio južnokorejski redatelj Lee Chang-dong za film 'Poetry'.

Ovogodišnji predsjednik ocjenjivačkog suda je majstor animacije Tim Burton, a članovi su bili i glumci Benicio Del Toro, Giovanna Mezzogiorno i Kate Beckinsale, pisac Emmanuel Carrere, glazbenik Alexandre Desplat i redatelj Victor Erice koji su imali pred sobom težak zadatak – odabrati pobjednike. Ove se godine za Zlatnu palmu borilo 19 filmova.

Izvan konkurencije posjetitelji su mogli pogledati i 'You Will Meet A Tall Dark Stranger' Woodyja Allena, s Naomi Watts i Sir Anthonyjem Hopkinsom u glavnim ulogama.

Ove godine organizatori Festivala našli su se u nezavidnoj situaciji, jer je čak stotinu letova bilo otkazano zbog ponovnih problema u zračnom prometu uzrokovanih vulkanskim pepelom s Islanda, a problema su imali i zbog velike oluje čiji su valovi odnijeli već pripremljene šatore i instalacije na plaži.