OD 1. DO 6. LIPNJA

Vrhunski svjetski studiji na Animafestu

14.05.2010 u 15:35

Bionic
Reading

Svjetski festival animiranog filma - Animafest - posvećen kratkometražnom animiranom filmu, održat će se od 1. do 6. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Movieplex. U šest festivalskih dana bit će prikazano više od 450 kratkih animiranih filmova iz 40 zemalja diljem svijeta

Osim natjecateljskog programa i panorama, Animafest i ove godine priprema niz popratnih filmskih programa: program Majstori animacije, Fokus na švicarski animirani film, program Iz svjetskih studija te još nekoliko posebnih programa.

Spomenuti program Iz svjetskih studija obuhvaća uratke tri velika svjetska animacijska studija: ACME Filmworks, Folimage i Aardman. Utemeljitelji Aardmana, Britanci David Sproxton i Peter Lord, krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća radili su kratke animirane filmove koristeći glinu i 16-milimetarsku kameru. Danas, 40 godina kasnije njihov je studio jedna od vodećih svjetskih tvornica animacije. Čak sedam Aardmanovih filmova nominirano je za Oscara, od toga su osvojena četiri.

Francuski studio Folimage specijaliziran je za proizvodnju filmova sličicu po sličicu, a u svojoj filmografiji sadrži niz kratkih animiranih filmova, TV reklama i TV serija te dugometražnih filmova. Nakon više od 25 godina rada, Folimage je razvio svoju jedinstvenost proizvodeći edukativne dječje serijale koji su postigli uspjeh u cijelom svijetu. Paralelno je razvio i produkcijsku struju za kratke umjetničke filmove afirmiranih autora te tako postao kreativno mjesto gdje se susreću vrlo uspješni autori.

Treći studio čiji će radovi će biti predstavljeni na Animafestu je ACME Filmworks. Inicijalni cilj tog studija pri osnivanju bio je okupiti relevantne nezavisne animatore i pomoći im pri sklapanju poslovnih ugovora, ali i sufinancirati razne neovisne projekte. Na Animafestu će biti prikazan program najboljih reklamnih spotova nezavisnih američkih animatora u produkciji studija ACME Filmworks povodom 20. godišnjice njegova osnutka.