Film 'ROBIN HOOD'

Rutiniran, ali pristojan epski spektakl

'Robin Hood' Ridleyja Scotta s Russellom Croweom u naslovnoj ulozi, spektakl koji je otvorio ovogodišnji Filmski festival u Cannesu, dobar je, ali ipak ne i velik film

Russell Crowe i redatelj Ridley Scott prije točno deset godina surađivali su prvi put na epskom spektaklu 'Gladijator', filmu koji je u tom trenutku bio itekako riskantan projekt, budući da se u Hollywoodu tada još smatralo da povijesni epovi nisu isplativi. Kao što je poznato, film se pokazao iznimno uspješnim, postavši golemi svjetski hit (drugi najgledaniji film te godine) te osvojivši Oscara. U međuvremenu su Crowe i Scott zajedno napravili filmove 'Dobra godina', 'Američki gangster' i 'Tijelo od laži', a u kina je upravo stigao njihov novi zajednički rad, 'Robin Hood'.

Svijet zasigurno nije vapio za novom filmskom verzijom jedne od najpoznatijih legendi zapadne civilizacije, koja je već ekranizirana na desetke puta, što na filmu, što na televiziji. No Crowe (koji je ovdje potpisan i kao producent) i Scott odlučili su se na neuobičajen pristup – njihov film zapravo je 'prequel' dobro poznatoj priči, to jest prikaz nastanka legende.

Originalni scenarij ovog projekta, koji je imao naslov 'Nottingham', odlikovao se zaista radikalno drukčijim pristupom – u njemu je Robin Hood bio čak pomalo negativac, dok je zloglasni šerif od Nottinghama bio pozitivan lik. Financijeri iz studija Universal procijenili su da je ipak previše riskantno uložiti više od 100 milijuna dolara u takav pristup priči, pa je ugledni scenarist Brian Helgeland ('L.A. povjerljivo', 'Slobodna zona') prekrojio priču u prepoznatljivijim okvirima.

Dakle, naslovni junak je Robin Longstride (Crowe), streličar u vojsci kralja Rikarda Lavljeg Srca (Danny Huston), 'plebejac' čije podrijetlo, kako će ispostaviti, ipak nije sasvim nevažno, iako toga na početku filma nije svjestan. Nakon što kralj na povratku iz križarskog rata pogine prilikom opsade jednog francuskog grada, Robin stjecajem okolnosti preuzima identitet plemića Roberta od Loxleyja, jednog od najbližih kraljevih ljudi, koji je, štiteći kraljevsku krunu, smrtno stradao u zasjedi koju je postavio engleski izdajnik sir Godfrey (Mark Strong). Robin je umirućem Loxleyju obećao da će prenijeti njegovu ocu vijest o njegovoj pogibiji, no kad dođe u Nottingham, stari sir Walter Loxley (Max Von Sydow) predloži Robinu da nastavi koristiti identitet njegovoga sina, procijenivši da je Robin častan čovjek koji će pomoći da imanje Loxleyjevih ne propadne. Novi kralj, John (Oscar Isaac), odlučuje povisiti ionako velike poreze, čime izazove bunt plemića na sjeveru Engleske, dok Godfrey, kraljev čovjek od povjerenja, u savezu s Francuzima namjerava osvojiti vlast na Otoku...

I u ovako prilično detaljno prepričanom zapletu nije bilo mjesta da se spomene Robinova romansa s lady Marion (Cate Blanchett), suprugom pokojnog Loxleyja, iz čega je jasno da se u 'Robinu Hoodu' zaista puno toga događa.

Bez odjavne špice film traje dva sata i deset minuta, a s obzirom na sve što su Scott i suradnici željeli zahvatiti, mogao je komotno trajati i duže (neće biti nimalo čudno ako se u bliskoj budućnosti pojavi DVD izdanje s redateljskom verzijom, u stilu Scottova 'Kraljevstva nebeskog', koje je u proširenom izdanju zaista bilo neusporedivo bolje od tek solidne kino verzije). Film nimalo nije dosadan, ali ruku na srce, najvećim dijelom nije ni zaista intrigantan ni pretjerano uzbudljiv. Za početak, negativci – Godfrey i John – ipak su trebali biti bolje razrađeni (pogotovo Godfrey), a i romansa Robina i Marion doima se pomalo rutinski odrađenom, iako između Crowea i Blanchett svakako ima kemije, dok u daljnje primjedbe nećemo ulaziti budući da bi se tako otkrivalo previše zapleta.

Ipak, i unatoč primjedbama riječ je o vrlo pristojnom ostvarenju, s očekivano impresivnom razinom produkcije, spektakularnim scenama bitaka i uglavnom odličnim glumačkim interpretacijama. Crowe ponovno dokazuje kako je stvoren za uloge karizmatičnih heroja - njegova interpretacija Robina fino je nijansirana, čineći lik životnim i uvjerljivim čak i u nekim trenucima kada ga scenarij malo pretjerano idealizira. Njegov nastup svakako je najjači adut filma koji, u konačnom zbroju, svakako možemo preporučiti kao vrijednog odlaska u kino.

Pogledajte trailer filma!
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još