UHAPŠEN IRANSKI REDATELJ

Spileberg, Scorsese i De Niro traže oslobađanje Panahija

03.05.2010 u 13:01

Bionic
Reading

Najugledniji američki filmaši potpisali su pismo potpore uhićenom iranskom redatelju afaru Panahiju i traže njegovo oslobađanje iz iranskog zatvora

Steven Spielberg, Martin Scorsese, Robert de Niro, Robert Redford, Francis Ford Coppola, Joel i Ethan Cohen, Ang Lee, Michael Moore i Oliver Stone neka su od imena koja su potpisala pismo.

'Solidarni smo s kolegom filmašem, osuđujemo njegovo zatvaranje i odlučno pozivamo iransku vladu da ga odmah oslobodi', navodi se u pismu.

Međunarodno cijenjeni iranski redatelj Džafar Panahi, dobitnik venecijanskog Zlatnog lava i berlinskog Srebrnog medvjeda, uhićen je u svom domu 2. ožujka i prevezen u zatvor. Iranski ministar kulture je izjavio da je razlog za uhićenje snimanje antirežimskog filma.

'Kao i umjetnici svuda u svijetu, iranski filmaši bi trebali biti slavljeni, a ne cenzurirani i zatvarani', poručili su potpisnici pisma potpore.

Panahi je 2000. godine na festivalu u Veneciji osvojio Zlatnog lava za fim 'Krug', a šest godina kasnije u Berlinu je dobio Srebrnog medvjeda za film 'Zaleđe'.