CINESTAR, 15. TRAVNJA

Eric Cantona i Cannes Express otvaraju CineFest

15.04.2010 u 14:53

Bionic
Reading

Blitz-CineStar, u suradnji s distributerima Discovery film & video i Blitz film & video distribucija pokreće trajni kino program pod nazivom CineFest koji će se u Zagrebu prikazivati u multipleksu CineStar Zagreb, u dvorani broj 1

Prva je u nizu revija filmova s prošlogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu pod nazivom Cannes Express koja se otvara u četvrtak, 15. travnja.

Revija uključuje četiri naslova. Tražeći Erica britanskog kultnog redatelja Kena Loacha govori o deziluzioniranom poštaru čiji je život u najmanju ruku kaos. Sve će se postupno popraviti kad mu se počne 'ukazivati' duh nogometne legende Erica Cantone koji mu postaje zvijezda vodilja.

Priče iz zlatnog doba
Samson i Delilah, australski je film, dobitnik kanske Zlatne kamere. Tematizira australske domoroce, tinejdžere Aboridžine u pokušaju da se dokopaju sretnije budućnosti. Novi vrli svijet izvan njihove zajednice i nije bajka, a to će doznati na brutalan način.

Kinematografiju u posljednje vrijeme najprominentnije od europskih filmskih zemalja, onu Rumunjske, predstavljaju dva istinska bisera. Prvi je Priče iz zlatnog doba. Omnibus, čije priče potpisuje proslavljeni Cristian Mungiu, prepun je apsurdnih i krajnje pogubnih situacija. Smješten u doba vladavine bivšeg diktatora, u doba kada se smijalo samo da se ne bi plakalo, film govori o narodu stiješnjenu u kovitlacu muke, o ljudima jadnima, a opet prepunima istinske ljubavi.

Un certain regardom nagrađeni film Cornelia Porumboiua, Policijski, pridjev, priča je o apsurdu do kojeg biva doveden čovjek koji propituje svu besmisao nekih pravila koja jednostavno ne drže vodu. Kafkijanski model u kojem nastradaš ako se ne podvrgavaš vlasti, najbolji rumunjski podsjetnik na suludi model u kojem su preživljavali desteljećima, no koji se dolaskom kapitalizma nije urušio. Nakon Cannes expressa, uslijedit će nove tematske revije.