NA PUTU PREMA VRHU

Koji su najzabavniji komičari Hollywooda?

10.04.2010 u 10:01

Bionic
Reading

Hollywood je prepun boja i stilova, a njegovo nasmiješeno lice je često ono koje nam se najviše sviđa. Teško je odrediti što točno nasmijava ljude, svatko humor doživljava na svoj način, često pod utjecajem trenutnog trenda, no nekoliko zvijezda u pohodu na Hollywood pogodilo je duhoviti živac publike ravno u sridu. Sjetimo se nekih od trenutno najzabavnijih komičara Hollywooda


Sasha Baron Cohen

Cijela holivudska filmska mašinerija stoji bez daha u iščekivanju kad god je na pomolu nova eskapada Sashe Barona Cohena. S razlogom, budući da svakim novim projektom praktički uzme za taoca cijeli Hollywood i nitko nije siguran pred navalom njegovih praktičnih šala. Sjetimo se samo kako je Bruno 'uveličao' dodjelu MTV glazbenih nagrada zalijepivši stražnjicu za Eminemovu facu.

Kad je u pitanju konfrontacijski humor, Cohenu nema premca. Bez obzira unosi li se svom sugovorniku u lice kao Ali G, Borat ili Bruno, svojim briljantno obnoksioznim likovima dovodi svoje goste, koji nemaju pojma o čemu se zapravo radi, do ruba živaca vješto balansirajući na granici društveno dopustivoga.

Mi smo pritom često iznenađeni, čak i zgroženi, ali se nekontrolirano glasno smijemo. Neki ga smatraju genijalcem i tvorcem nove struje komedije, drugi ga pak smatraju jednostavno glupim. No činjenica jest – u svega nekoliko godina okupirao je svijet komedije koji više nikad neće biti isti kao prije.


Jack Black

Dvadeset i prvo stoljeće ima svog Johna Belushija. Smiješan je, debeo je, glumi, pjeva, pleše i zove se Jack Black! S Belushijem dijeli nekoliko zanimljivih podudarnosti. Osim što su obojica bila predvodnici divljeg humora i ovisnici o kokainu (Black, doduše, tvrdi da se odrekao te navike), obojica dolaze iz vrlo kreativnih sredina.

Jack Black se, istina, probio sam, no već i prije no što je postao slavan družio se s budućim partnerom u filmu i seriji Tenacious D, Kyleom Gassom, te Daveom Grohlom, bubnjarom Nirvane i frontmenom Foo Fightersa, kao i s brojnim glumcima poput Bena Stillera i Owena Wilsona

Poput Belushijevog šoka za gledatelje 70-ih, ni blesavi Blackov rokerski humor nije mu isprva donio veliku popularnost. Naprotiv, serija 'Tenacious D', koju je od njega otkupio veliki HBO, otkazana je već tijekom prve sezone, no grupa koju s Jackom Blackom čini i Kyle Gass stekla je status rock kulta. Zahvaljujući živim nastupima i urnebesnim pjesmama, Tenacious D zaživio i kao kino film.

Polako, ali sigurno Blackov zarazni karakter i vrckavi humor osvojili su publiku i progurali ga u prvu holivudsku ligu. Dosad je glumio praktički sve – učitelja rocka, meksičkog kečera, metu za napucavanje Bruceu Willisu u 'Šakalu', ozbiljnog filmaša koji hvata King Konga... Osim toga, udahnuo je dušu Kung Fu Pandi, a čak je stvorio i svoj virtualni alter ego u računalnoj uspješnici Brutal Legend. Kao što sam priznaje, očekivao je da će cijeli život biti osuđen na sporedne likove, no njegov uzlet u proteklih nekoliko godina dokaz je da njegovo vrijeme tek dolazi.


Will Ferrell

Od svojih prvih zaveslaja u komičnim vodama, Will Ferrell se specijalizirao u ulogama luđački samouvjerenih bedaka, blagom mimikom pretvarajući svoje lice momka iz susjedstva u smiješan izraz koji nam govori da ovom liku nisu baš svi doma.

Filmska javnost prvi puta ga je primijetila kao nespretnog ubojicu u Austinu Powersu te kao ekscentričnog modnog mogula s pudlicom u naručju u Zoolanderu. Povremeno inspiraciju za svoje likove nalazi u vlastitoj prošlosti. Primjerice, lik TV reportera Johna Burgundyja utemeljio je na svojoj kratkoj karijeri sportskog komentatora na lokalnoj televiziji.

No najotkačenije likove izvlači iz svoje potrebe da iznenadi publiku. Kao što sam kaže, nije ekshibicionist, no nalazi da su pretjerane i šokantne situacije jednostavno smiješne. Mi ga, naravno, volimo, zajedno s njegovom otkačenosti u koju je vješto sakrio šarm prosječnog momka iz kvarta.


Ben Stiller

Očigledno neumorni Ben Stiller zapravo je multitasker komedije nevjerojatnog kapaciteta – napisao je scenarij, producirao te režirao brojne komedije, a u mnogima je i odglumio glavnu ulogu. Njegovi likovi su često zbunjeni i priglupi tipovi kojima to ne stoji na putu da budu jedva uočljivo arogantni.

Iako njegovo prvo pojavljivanje na filmu u Spielbergovom Carstvu sunca te njegov redateljski prvijenac Zagrizi život upućuju na stremljenje ozbiljnijoj filmskoj karijeri, Stillerovi komični korijeni ubrzo su prevladali. Iako su se njegovi roditelji Jerry Stiller (poznat kao otac Georgea Costanze u Seinfeldu) i Anne Meara (također scenaristica i komičarka) trudili sačuvati ga od holivudskog života, poziv kamera je jednostavno bio jači.

Uskoro se Ben specijalizirao u komičarskim vodama, a posebice komedijama koje balansiraju na granici političke korektnosti. Nakon što je suptilno popljuvao manekene i svijet visoke mode u Zoolanderu, svakom ulogom odlazi korak dalje s kulminacijom u Tropskoj grmljavini koja je svojim humorom uzdrmala brojne skupine, od vjerskih preko nacionalnih do rasnih. Vjerojatno iste skupine u strahu iščekuju čime će ih sljedeće Stiller pogoditi, a budući da sprema nastavak 'Zoolandera', kladimo se da će biti urnebesno.

Ricky Gervais

Poput Sashe Barona Cohena, i Ricky Gervais je trenutno na posudbi Hollywoodu iz Engleske. Njegov pomalo drski i satirični humor probio se do gledatelja kroz scenarij serije U uredu, ponajviše zato što su se s brojnim situacijama u fiktivnoj firmi gledatelji lako mogli poistovjetiti, ali podjednako i njegovom ulogom šefa kojeg je lako mrziti.

Ni sam Ricky ne može vjerovati svojem uspjehu. 'Očekivali smo da će se 'U uredu' svidjeti nekolicini Britanaca, a sada ne mogu vjerovati da pola svijeta želi gledati moju debelu facu svakoga tjedna', kaže Gervais. Za takav uspjeh je svakako zaslužna kvaliteta same serije, što dokazuju i osvojeni Zlatni globus te čak četiri Emmyja. Sličan uspjeh polučili su i Statisti za koje je Gervais također napisao scenarij te posudio 'svoju debelu facu' za glavnu ulogu.

Holivudskoj tvornici novca nije trebalo dugo da prepozna potencijal zarade u Rickyju Gervaisu, što mu je otvorilo vrata američkog tržišta. Iako Amerikanci često smatraju britanski humor odviše intelektualnim, Gervaisov cinični humor osvojio je publiku i preko Velike bare, a nakon uloga u filmovima Grad duhova i The Invention of lying, američki tabloidi proglasili su ga najvrućim Britancem Hollywooda.

Zanimat će vas u MAXtv videoteci: