Film NOVA PREMIJERA

Digitalno restauriran prvi hrvatski zvučni film - 'Lisinski'

  • Autor: tportal.hr
  • 26.3.2010 12:28:19
  • 26.3.2010 11:42:12

Hrvatska kinoteka Hrvatskoga državnog arhiva predstavit će digitalno restaurirani prvi sačuvani hrvatski zvučni film, 'Lisinski' Oktavijana Miletića, u nedjelju, 28. ožujka, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, priopćio je danas Hrvatski državni arhiv

Iste večeri u predvorju Velike dvorane predstavit će se i biografija u dva toma 'Životni jadi Lisinskog' autora Stanka Rozgaja.

Film 'Lisinski' snimio je Državni slikopisni zavod 1943, u doba NDH, a premijerno je prikazan 9. travnja 1944. u kinu Europa, gdje je igrao tri tjedna. Poslije se prikazivao u kinima u Dresdenu, Berlinu, Bratislavi i Beču, a nakon Drugoga svjetskog rata gubi mu se svaki trag, priopćio je Hrvatski državni arhiv.

U spremištu Jadran filma pronašao ga je prije 25 godina ugledni filmski i arhivski djelatnik, dugogodišnji pročelnik Hrvatske kinoteke Hrvatskoga državnog arhiva Mato Kukuljica, a njegova je restauracija počela 2008. godine.

Hrvatski državni arhiv ističe da film postoji u HD i DVD formatu. Na DVD-u su, uz film, i dva žurnala s premijere - Miletićev film 'Vjenčanje u zagrebačkom umjetničkom krugu' (dokumentarni film vjenčanja glavnog glumca filma 'Lisinski' Branka Špoljara) te galerija fotografija sa snimanja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Promocija
Pročitaj više