PROKLETSTVO GLUMICA

Nakon osvojenog Oscara slijedi raspad braka

18.03.2010 u 11:09

Bionic
Reading

Oscar je ultimativna holivudska nagrada, a zlatni kipić ne samo da dokazuje nečiju talentiranost, već je i garancija boljih honorara. No za velik broj holivudskih glumica osvajanje Oscara rezultiralo je raspadom veze ili braka

Samo nekoliko dana nakon što je prošlogodišnja dobitnica Oscara Kate Winslet objavila da se rastaje od supruga Sama Mendesa, stigla je vijest da je brak ovogodišnje oskarovke Sandre Bullock pred raspadom. Bullock je javila da neće doći na londonsku premijeru svog filma 'The Blind Side' nakon što su američki tabloidi objavili da ju je suprug Jesse James prevario s tetoviranim modelom Michelle 'Bombshell' McGee. Priče o vrućim susretima Jamesa i tetovirane manekenke u njegovoj garaži pojavile su se samo nekoliko dana nakon što je Sandra osvojila Oscara.

Hilary Swank i Chad Lowe

Budući da je u zadnjih 12 godina osam glumica koje su odnijele Oscara kući prekinulo veze sa svojim partnerima, počinje se govoriti o prokletstvu Oscara. Je li to samo splet okolnosti ili su njihovi partneri mačo tipovi koji se ne mogu nositi s uspješnijom ženom, ostaje činjenica da se velik broj oskarovki nakon osvajanja zlatnog kipića suoči s raspadom veze ili braka. Neki muškarci definitivno ne mogu prijeći preko toga da imaju uspješniju ženu, a navodno je upravo to presudilo braku Reese Witherspoon i Ryana Phillipea. Neki vjeruju da ga je toliko mučio Reesin osvojeni Oscar za ulogu u filmu 'Hod po rubu' da jednostavno nije mogao prijeći preko toga. Samo šest mjeseci kasnije par je obznanio da se razvodi, a glavni razlog je bila Phillipeova afera s australskom glumicom Abbie Cornish

Dvostruka oskarovka Hilary Swank prvi je kipić osvojila 2000. za ulogu u filmu 'Dečki nikad ne plaču', a u svojoj je zahvali zaboravila spomenuti supruga Chada Lowea. Nakon što je 2005. ponovo osvojila Oscara za ulogu u filmu 'Djevojka od milijun dolara', u govoru je ispravila prijašnju pogrešku: 'Počet ću zahvaljivanjem mom suprugu jer volim misliti da učim iz pogrešaka. Chad, ti si mi sve.' Za manje od godinu dana, Hilary je napustila Lowea i započela vezu sa svojim agentom.

Halle Berry
postala je prva Afroamerikanka koja je osvojila Oscara, i to 2002. za ulogu u filmu 'Monster's Ball', a njezin brak s r'n'b pjevačem Ericom Benetom raspao se za manje od godinu dana nakon toga, i to zbog njegove nevjere.

Na prokletstvo Oscara nije ostao imun ni brak Emme Thompson i Kennetha Branagha. Glumica je 1993. u svom govoru prilikom preuzimanja kipića - umjesto da spomene supruga - govorila o heroizmu i hrabrosti žena. Ni pune dvije godine kasnije Branagh je započeo vezu s glumicom Helenom Bonham Carter, a Emma je srodnu dušu pronašla u glumcu Gregu Wiseu

Glumica Helen Hunt razvela se od supruga Hanka Azarije nepune dvije godine nakon što je 1998. osvojila Oscara za najbolju žensku ulogu u filmu 'Bolje ne može' i tijekom dodjele mu zahvalila kao 'najboljem muškarcu kojeg zna'.

Na dodjeli Oscara 2001. Julia Roberts pojavila se društvu zaručnika, glumca Benjamina Bratta, a tri mjeseca nakon što je osvojila zlatni kipić za ulogu u filmu 'Erin Brokovich' par je najavio da se razilazi.

Kim Basinger i Alec Baldwin
Gwyneth Paltrow zahvalila je na dodjeli Oscara 1999. svom 'prijatelju Benu Afflecku' s kojim je tad bila u vezi, a kipić za ulogu u filmu 'Zaljubljeni Shakespeare' nije joj donio sreću u ljubavi, jer su samo dva mjeseca poslije dodjele prekinuli.

Kim Basinger je 1997. osvojila Oscara za ulogu u filmu 'L.A. povjerljivo', a niti godinu dana kasnije rastala se od supruga Aleca Baldwina i započela bitku za skrbništvo nad kćerkom Ireland.

Od 1996. do 1999. Angelina Jolie bila je u braku s britanskim glumcem Jonnyjem Leejem Millerom, a 1999. osvojila je prestižni kipić za sporednu ulogu u filmu 'Prekinuta mladost', da bi nekoliko mjeseci kasnije objavili da se razvode.

No da ne mora sve biti tako crno, svjedoče rijetki svijetli primjeri. Na ljubav engleske glumice Helen Mirren i njenog partnera, redatelja Taylora Hackforda, s kojim je u vezi od 1986, Oscar (osvojen 2006) nije imao nikakvog utjecaja, kao ni na vezu francuske glumice Marion Cottilard  (osvojen 2007) i njenog izabranika, glumca i redatelja Guillaumea Caneta.

S prokletstvom Oscara neko se vrijeme uspješno borila i Charlize Theron koja ga je osvojila 2003. za ulogu u filmu 'Čudovište', ali je ipak nakon devet godina prekinula vezu s glumcem Stuartom Townsendom, jer su s vremenom više bili 'kao brat i sestra nego ljubavnici'.