Film PRONAĐENI ARHIVSKI MATERIJALI

Kino Mosor izložbom slavi 75 godina

  • Autor: tportal.hr
  • 24.2.2010 14:05:08
  • 24.2.2010 12:58:41

Društveni centar Kino Mosor u petak, 26. veljače, u 19 sati otvara javnosti Arhiv Kina Mosor u povodu obljetnice osnutka kina

Arhiv Kina Mosor sastoji se od predmeta nađenih u zgradi Kina i različite dokumentacije iz Arhiva Grada Zagreba, iz fotoalbuma obitelji Balen, Kinematografa Zagreb te zaposlenika kina, njihovih potomaka i građana ovog dijela Donjeg grada.

Povijest zgrade Kina u Zvonimirovoj 63 u Zagrebu seže u 30-e godine 20. stoljeća. U Povijesnom arhivu se 1935. spominje kao godina kada je Martin Balen investirao u projekt Kina Union te podnio zahtjev za izgradnju tadašnjem XVI. gradskom građevnom odsjeku. Zgrada koju je podigao bila je kombinirane funkcije: u donjem dijelu nalazila se kinodvorana, dok su iznad nje sagrađeni najamni stanovi za brojnu srednju građansku klasu koja se tih godina doseljavala u Zagreb. Kino je dokaz stupnja razvoja i kulturnih potreba tadašnjih Zagrepčana te govori o osviještenosti građanske klase. Nakon II. svjetskog rata, zakonom o nacionalizaciji, Kino je postalo državna imovina te je ime promijenjeno u Kino Mosor.

Arhiv je rezultat zajedničkih nastojanja osnovne škole S. S. Kranjčević, inicijative stanara četvrti, udruge Pravo na Kvart, udruge Vijeća roditelja osnovne škole S. S.Kranjčević Ziherica te Gradom Zagrebom - Vijeća gradske četvrti Donji grad da se napušteni gradski prostor, živ u kolektivnoj memoriji Zagrepčana, vrati njegovim građanima kao prostor javnog okupljanja te je tako pokrenut Društveni centar Kino Mosor.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još