JOŠ SAMO DANAS!

Vodič kroz osmi dan MAXtv filmomanije

Bionic
Reading

Danas je pred vama posljednja prigoda da pogledate sedam odličnih filmova iz programa MAXtv filmomanije, koja se proteklih osam dana održavala u Movieplexu u centru Kaptol.

ČEKAJ ME, JA SIGURNO NEĆU DOĆI
(Srbija)
Redatelj: Miroslav Momčilović
Trajanje: 90 min.
Termini prikazivanja: četvrtak 28.1. 19:00, subota 30.1. 16:00, četvrtak 4.2. 13:00 i 21:00

Miroslav Momčilović jedan je od produktivnijih srpskih filmaša novog tisućljeća – nakon sjajnog scenarija za kevinsmitovsku komediju 'Kad porastem biću kengur', upisao se na 'listu strijelaca' i solidnom omnibus dramom 'Sedam i po'. Njegov novi uradak urbana je humorna drama o prijetvornom ljubavnom četverokutu u kojemu svatko petlja sa svakim, a izvan njega ostaje svačiji najbolji prijatelj Bane, neka vrsta luzerskog Sancha Panze na kojega se u tragikomičnom svršetku sužava fokus drame. Smješten u rubni ambijent riječne novobeogradske kaljuže, film je to koji nas podsjeća na tužnu činjenicu da u Hrvatskoj još uvijek nismo kadri snimiti uvjerljivu suvremenu urbanu dramu, osim ako je njezin predložak knjiga o huliganima i kvartovskoj ekipi. (B.S.)

'JA, DON GIOVANNI'
(Italija, Španjolska)
Redatelj: Carlos Saura
Trajanje: 127 min.
Termini prikazivanja: subota, 30.1. 13:00, ponedjeljak, 1.2. 16:00

Španjolski veteran Carlos Saura inspiraciju za film 'Ja, Don Giovanni' pronašao je u tankoj liniji koja dijeli kazališnu stvarnost od one koja se odvija iza zastora. U tom spoju odigrava se prava melodrama, prepuna ljubavnih spletki i ljubomornih ispada, lakih žena i nevjernih muževa, a junak oko kojega se isprepliću konci je Lorenzo da Ponte, autor libreta za Mozartovu operu 'Don Giovannni'. Film pomalo površnih zapleta, tipičnih za žanr na koji se referira, nudi izuzetno dojmljivu i raskošnu fotografiju kojom odlično dočarava Mozartovo i Da Ponteovo vrijeme, a sve umotano u jedinstvenu Amadeusovu glazbu. Idealno za bijeg u prostore ležerne barokne raskoši. (I.T.)

NEKA UĐE ONAJ PRAVI

(Švedska)
Redatelj: Tomas Alfredson
Trajanje: 115 min.
Termini prikazivanja: četvrtak 28.1. 16:00, petak 29.1. 21:00, ponedjeljak 1.2. 16:00, četvrtak 4.2. 16:00

Iz sve te današnje vampiromanije, raznoraznih 'Sumraka' i 'Vampirskih dnevnika', kao apsolutni favorit kritike i onog dijela publike koji traži od filma nešto više od prosječnog ljubavnog romana iskinutog sa stranica ženskog magazina i začinjenog krvavim očnjacima, iskočilo je upravo ovo švedsko remek-djelo, zapravo još jedna adaptacija vampirskog romana koji je 2004. godine napisao John Ajvide Lindqvist. Filmska verzija Tomasa Alfredsona briljantno je izbalansirala romantični element klasične priče o odrastanju te krvavu vampirsku ambalažu, pričom o Oskaru, inteligentnom dvanaestogodišnjaku i žrtvi školskog nasilja, kojem iznenada pomogne tajanstvena djevojčica Eli – zapravo ostarjela vampirica u tijelu djeteta! Sve je to besprijekorno režirano, s odličnom dječjom glumom i bajkovitom, koliko i zastrašujućom snježnom atmosferom. Što drugo reći, osim – okanite se mediokritetskih vampirskih poluproizvoda koji su zatrpali kina i televiziju pa pustite da u vaš život uđe onaj pravi! (V.G.)


CRAZY HEART

(SAD)
Redatelj: Scott Cooper
Trajanje: 111 min.
Termini prikazivanja: petak 29.1. 16:00, subota 30.1. 20:00, nedjelja 31.1. 13:00, četvrtak 4.2. 16:00

Veteran Jeff Bridges, jedan od najomiljenijih holivudskih glumaca svoje generacije (za mnoge filmofile nije potrebno reći ništa više osim 'The Dude' – za one koji možda ne znaju, misli se na njegovu ulogu u kultnom klasiku braće Coen 'Veliki Lebowski'), u ovoj niskobudžetnoj drami ostvario je jednu od najhvaljenijih uloga u karijeri koja traje više od četiri desetljeća. 'Crazy Heart' je priča o Bad Blakeu, nekad vrlo popularnom pjevaču country glazbe koji je dotakao samo dno – nastupa po kuglanama i najgorim barovima, a nakon podneva u pravilu više nije trijezan. Njegov nekadašnji štićenik Tommy Sweet (Colin Farrell), danas velika country zvijezda, želi mu pomoći da ponovo stane na noge, no Blake ga odbija. No kad upozna dražesnu novinarku Jean (Maggie Gyllenhaal), počinje mu se vraćati volja za životom... Bridges je za svoju ulogu nedavno nagrađen Zlatnim globusom, a po svim prognozama najveći je favorit da napokon osvoji i Oscara, što je, po mišljenju mnogih, odavno zaslužio. (I.S.)

GIGANTE (Urugvaj, Argentina, Njemačka, Španjolska)
Redatelj: Adrián Biniez
Trajanje: 84 min.
Termini prikazivanja: petak 29.1. 19:00, ponedjeljak 1.2. 13:00, četvrtak 4.2. 19:00

'Triler s dušom' argentinskog redatelja Adriana Binieza prati opsesiju Jerea, dražesnog diva zaposlenog u nadzornom odjelu velikog supermarketa u glavnom urugvajskom gradu Montevideu, koji se potajno zaljubljuje u jednu od čistačica te svoju simpatiju s nadzornih kamera seli u stvarni život. Jere osvaja svojom pojavom 'jednog od nas' – sramežljivog momka u tridesetima kroz čiju se ljubav prema njujorškom hardcoreu i svakodnevne vožnje na periferiju u gradskom autobusu provlači i kritika kapitalizma. Napetost, ali i suptilnost kojima nas redatelj vodi kroz priču o simpatičnom mrgudu podsjeća istodobno na vrhunske stalker thrillere, ali i tople, emocionalne filmove kakvi su nam već stizali s južnoameričkog kontinenta. Napomenemo li da je film osvojio Srebrnog medvjeda i nagradu za najbolji debitantski film na prošlogodišnjem Berlinaleu, 'Gigante' postaje neizostavno štivo za ljubitelje velikih malih filmova. (B.S.)

'MLIJEKO TUGE'
(Španjolska, Peru)
Redateljica: Claudia Llosa
Trajanje: 95 min.
Termini prikazivanja: nedjelja, 31.1. 19:00, ponedjeljak, 1.2. 19:00, utorak, 2.2. 13:00, četvrtak, 4.2. 19:00

Za početak, što znate o peruanskoj kinematografiji? Već sama znatiželja trebala bi biti dovoljna da pogledate 'Mlijeko tuge', jedan od ne pretjerano puno filmova koji godišnje dolaze iz Perua, a još ako znate da je upravo ova peruanska drama osvojila Zlatnog medvjeda, iako je bila prvi film iz te zemlje koji je ušao u konkurenciju prestižnog filmskog festivala u Berlinu (a smiješi mu se i Oscar), ostaje vam još samo da potrčite u kino! 'Mlijeko tuge' u osnovi je film o zlostavljanju žena, ali taj tragični motiv ispričan je kroz prizmu političkih zbivanja u zemlji, kada su se tijekom osamdesetih sukobile vladine snage s maoističkim ustanicima Sendero Luminoso. Kada je rat došao do glavnog grada Lime, 1990. godine, nastao je potpuni kaos, a serijska silovanja žena koje se počinili gerilci nisu samo obilježila žrtve do kraja njihovih života, već su traume prenesene na njihovu djecu – preko mlijeka iz grudi zlostavljanih majki! 'Mlijeko tuge' tako je psihološka i sociološka studija korištenja silovanja kao jednog od strašnijih oružja rata, itekako bliska mračnim iskustvima našeg podneblja tijekom devedesetih. (V.G.)

PRAH VREMENA(Grčka, Italija, Njemačka, Francuska, Rusija)
Redatelj: Theodoros Angelopulos
Trajanje: 125 min.
Termini prikazivanja: utorak, 2.2. 13:00, četvrtak, 4.2. 21:00

Zlobnici će reći da legenda grčke kinematografije 35 godina nije snimila natprosječan film, još od 'Putujućih glumaca', kojima je ušao u razred kultnih autora. No kanski žiri 1998. nije mislio tako, pa mu je dao Zlatnu palmu za 'Vječnost i jedan dan', a osebujni autor vratio se prošle godine na Berlinale ovim filmom, premijerno prikazanim izvan konkurencije festivala. U ovom neobičnom putovanju kroz vrijeme i prostor William Dafoe utjelovljuje američkog redatelja grčkog porijekla imena A., koji se vraća u Europu i kreće u potragu, kako to kod Angelopulosa uvijek biva, za svime što ga je ikad tištilo – prošlošću, obitelji, besmislom nacionalnog identiteta, ljubavlju i, dakako, filmom. Uz suptilnu autobiografsku notu koju sinopsis sugerira, širina tema i referenci koje film nudi zasigurno će zadovoljiti publiku željnu snažnog umjetničkog doživljaja, a treba napomenuti da je ovo drugi dio Angelopulosove trilogije o povijesti helenizma kroz ljubav, pa ćemo se za konačan zaključak strpjeti do njezina završetka. (B.S.)

U nastavku pogledajte cjelokupni raspored projekcija, koji možete pronaći i na službenoj stranici festivala