GLAZBENICI NA FILMU

Ugasite mikrofone - upalite kamere!

10.01.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Mnoge zvijezde šoubiznisa vjeruju da su toliko talentirane da domenu svojeg djelovanja moraju proširiti iz glazbe na film. Mi se gotovo redovito pitamo – što im je to trebalo?

Glazbenici ne mogu odoljeti filmskim reflektorima, jer riječ je o jednostavnom načinu stjecanja većeg ugleda unutar showbiz svijeta, koji im ne može načiniti nikakvu štetu pred vojskom obožavatelja. Radi li se u spomenutim slučajevima zaista o neobuzdanom talentu ili pak o želji za podebljavanjem bankovnog računa, nije teško odgonetnuti.

'Njezino tijelo je dokaz' - loša kopija 'Sirovih strasti'

Jedan od primjera koji najdulje traje je legendarna Madonna. Njezina karta za brzi vlak do slave kupljena je toliko davno da se više nitko ni ne sjeća kako je postala planetarno popularna. Istovremeno s usponom glazbene karijere temeljene na ugrožavanju ćudorednih društvenih normi, Madonna se pokušavala etablirati kao kvalitetna glumica. Poluhitovi poput 'Tko je ta djevojka', 'Dick Tracy' i 'Ženska liga' prošli su poprilično nezapaženo među gledateljima i kritičarima, stoga je Madonna zaigrala na kartu koja joj je toliko puta omogućila uspjeh u glazbenom svijetu.

Pojavila se u glavnoj ulozi filma 'Njezino tijelo je dokaz', u kojem je manje glumila, a više pokazivala gole grudi, što se odlično uklopilo u njezin imidž starlete koja ističe svoj seksipil neprestanim razodijevanjem, što u spotovima, što na pozornici.

Nagrade nisu izostale, samo, na Madonninu žalost, ne onakve kakve je priželjkivala. Do 2001. godine snimila je već sedam filmova koji su joj priskrbili pet nagrada Razzie (podsjetimo, to je nagrada za najlošiju glumu), među kojima se istakla nagrada za najlošiju glumicu stoljeća.

Kada je uhvatila u bračnu mrežu jednog od najperspektivnijih mladih redatelja današnjice, Madonna je vjerojatno veselo trljala ručice, uvjerena da joj se napokon osmjehnula i glumačka sreća. Moć burme bila je dovoljno jaka da nagovori Guya Ritchieja da joj omogući glavnu ulogu u svom novom filmu, a tvorac genijalnih filmova poput 'Zdrpi i briši' te 'Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške' jednostavno nije mogao omanuti. Tako je barem mislila Madonna, no Guy nije u njoj pronašao svoju muzu.

'Selena' - uloga koja je Jennifer Lopez donijela nominaciju za Zlatni globus, u kojoj ponajviše - pjeva

Rezultat su bili 'Valovi sudbine', koji su Madonni priskrbili još jednu nagradu Razzie, a Guyu Ritchieju poglede ispod obrva gledatelja i kritike. Obožavatelji će uzvratiti činjenicom da je Madonna osvojila i prestižni Zlatni globus za ulogu u biografskom filmu 'Evita', no istini za volju, film je bio mjuzikl, a njezina se uloga svodila na ono što radi najbolje – pjevanje.

Pjevačica sličnog temperamentnog porijekla poput Madonninog, koja se okušala i u glumi, jest Jennifer Lopez. Glazbena karijera katapultirana u stratosferu tresuckanjem malo prevelike guze osigurane na milijun dolara učinila ju je planetarno popularnom, a dobar dio novih obožavatelja nije znao da je mlada Jennifer bila glumica znatno prije nego što se primila mikrofona. Od početaka u ranim osamdesetima, J.Lo je nanizala zavidan niz od čak 22 filma. No za razliku od njezinih nastupa na glazbenim pozornicama, glumački aduti joj nisu bili guza i seksipil, nego češće sneni srneći pogled.

Iako je snimila znatno više filmova, J.Lo se ne može natjecati u nagradama s Madonnom. Za nagradu Razzie bila je nominirana samo šest puta, od čega je osvojila jednu, za ulogu u filmu 'Gigli', te je s tadašnjim partnerom Benom Affleckom podijelila Razzieja za najlošiji par na filmskom platnu. Ironično, zar ne?

Čini se da su rap zvijezde više talentirane za glumu od svojih melodioznijih kolega. Neprežaljeni Tupac Shakur jedan je od pozitivnijih primjera glazbene zvijezde u uspješnim glumačkim transformacijama. U svojoj naprasno prekinutoj karijeri snimio je sedam filmova, u kojima je ostvario zapažene uloge, a nakon filma 'Gridlock'd' kritičari su mu proricali i uspješnu filmsku karijeru.

Tupacov kolega LL Cool J može se osim sa 12 snimljenih albuma pohvaliti i sa 21 snimljenim filmom. Okušao se u cijelom dijapazonu uloga – od komedijaša u dječjim filmovima poput 'Toys' do opakog specijalnog policajca ('SWAT') ili zvijezde američkog nogometa ('Samo igra'). Kada ovoj dvojici dodamo Snoop Dogga i njegovu MTV Movie nagradu za pojavljivanje u 'Danu obuke', spomenuti reperi imaju znatno bolji niz s osvojene četiri prestižne nagrade, petnaest nominacija i nijednog Razzieja.


Cate Blanchett kao Bob Dylan u 'Nema me'

Osobenjak koji najbolje spaja spomenuta dva glazbena svijeta pod reflektorima je već nekoliko desetljeća. Uz iznimno bogatu glazbenu karijeru, i u filmovima plijeni pažnju svojom karizmom, a uloge su mu redovito hvaljene iako će zlobnici ustvrditi da u većini uloga jednostavno glumi samoga sebe. Njegovo ime je Bob Dylan, a svijet filma zadužio je ne samo ulogama u sedam filmova i pjesmama u čak 249 soundtrackova, nego i svojom cjelokupnom pojavom, koja je inspirirala jedan od najoriginalnijih filmova u povijesti. Radi se o neobičnoj biografiji 'Nema me'u kojoj čak šestoro glumaca ilustrira različita lica ove rock-folk legende, a među njima se našla čak i zavodljiva Cate Blanchett

Većina kritičara vjerojatno će se složiti kako bi glazbenicima bilo najbolje da se drže onoga što rade dobro, a glumu neka prepuste profesionalcima. Srećom, postoje rijetke zvjezdice pale s glazbenog neba koje pokazuju da mogu doprinijeti filmskom svijetu. Koje veliko ime će sljedeće biti preseljeno iz tonskog studija na filmska platna – Norah Jones, Justin Timberlake ili netko treći?

Zanimat će vas u MAXtv Videoteci: