10 NAJZGODNIJIH GLUMACA

Frajeri s velikog platna koji bacaju žene u trans

21.01.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Želimo li izbjeći već dobro poznate i bezbroj puta opjevane holivudske ljepotane poput Brada Pitta, Georgea Clooneyja ili Leonarda Di Caprija, prošla a i nadolazeća filmska godina nude izbor zanimljivih glumaca koji, osim što su zgodni, bome znaju i glumiti

Ravnajući se kako prema njihovom zapaženom pojavljivanju u najboljim fimovima godine, tako i prema nezanemarivom fizičkom izgledu te pripadajućem šarmu, izradili smo listu od deset glumaca čija cjelokupna pojava ostavlja bez daha. Većinom su to dobro poznati glumci A kategorije koji su novim uracima samo potvrdili svoj zvjezdani status, a među njima se našlo mjesta i za jednog povratnika te za dvojicu talentiranih mladića čije zlatno doba tek dolazi.

 

Christian Bale

 

Možda je najbolje započeti s glumcem koji je na neki način i obilježio proteklu filmsku godinu, najviše zahvaljujući velikom hitu, još jednom nastavku Batmana. Utjelovivši Brucea Waynea na sebi svojstven način, Bale je odradio odličan posao, a u tome mu je pomogla vrhunska glumačka ekipa predvođena preminulim Heathom Ledgerom, Michaelom Caineom te neobičnom ljepoticom Maggie Gyllenhaal. Iako su ga privatno pratile razne afere, čini se da poslovne ponude pršte na sve strane, pa ćemo tako sljedeće godine Christiana gledati i u novom nastavku Terminatora.

 Hugh Jackman


Proslavio se ulogom Wolverinea u X–menu, a da zna i drugačije, dokazao nam je prošlogodišnjim hitovima Obmana i Australia. Magazin People proglasio ga je najseksi muškarcem koji trenutno kroči zemljanom površinom, ali vjerujemo da je njegova fizička ljepota samo dodatak paketu talenata koje ovaj glumac posjeduje. Iako žene zbog njegovog pojavljivana na crvenom tepihu padaju u nesvjesticu, on ipak najviše od svega uživa u svojoj posvojenoj djeci.

 

 

 

 


Clive Owen

 

Markantni Britanac već je neko vrijeme fantazija brojnih žena diljem svijeta, a za to postoje i opravdani razlozi. Osim što je bezobrazno zgodan, ali i bezobrazno oženjeno nedostupan, Clive nas oduševljava baš svakim filmskim likom koji odluči utjeloviti. Većinom su to likovi pomalo neurotičnih zavodnika s istančanim smislom za humor koji imaju i svoju nježnu stranu. Da dobro barata vatrenim oružjem, Owen je demonstrirao prošlogodišnjom crnom komedijom Shoot' Em Up u kojoj se ne odvaja od svoje pljuce u jednoj ruci i novorođenčeta u drugoj. Kad djete konačno zaspi, Clive u slobodnu ruku uzima zanosnu Monicu Bellucci koju uspijeva zadovoljiti istovremeno pucajući po brojnim zločincima koji im u tom trenutku upadaju u sobu. Da to nije pretjerivanje, pogledajte film i uvjerite se sami, a mi u međuvremenu s nestrpljenjem očekujemo novi nastavak Sin Cityja

Viggo Mortensen

Mnogi ga pamte isključivo po ulozi Aragorna u nastavcima Gospodara prstenova, a mi bismo istaknuli njegovu prošlogodišnju ulogu Nikolaja, ruskog mafijaša, u odličnom Cronenbergovom filmu Ruska obećanja. Cronenberg i Mortensen već su iskušana kombinacija koja ne može razočarati i vole reći da je njihovo upoznavanje bila ljubav na prvi pogled. Ovaj se rođeni Njujorčanin, osim glumom, bavi i slikarstvom, pisanjem te glazbom, ali kad se sve zbroji i oduzme, mi ga ipak najviše volimo na filmu. Istetoviran, opasan i samozatajan, Viggo nas je kao Nikolaj oborio s nogu.

 



Vincent Cassel

Iako bi činjenica da je Monica Bellucci ovog osebujnog Francuza odabrala za svog životnog a mnogo puta i filmskog partnera trebala govoriti dovoljno sama za sebe, mi bismo ipak spomenuli da je Vincent više nego talentiran glumac koji se polako odvaja od etikete nasilnika i opasnog dečka koju su mu donijele prijašnje uloge. Kombinacijom neobičnog izgleda, karizme, francuskog naglaska te nevjerojatnog seksipila Cassel malo koga ostavlja ravnodušnim. Osim što je prošle godine zajedno s Viggom Mortensenom ostvario zapaženu ulogu mafijaša homoseksualca Kirina u Ruskim obećanjima, utjelovio je i lik Jacquesa Mesrine, poznatog francuskog kriminalca, u filmu Državni neprijatelj br. 1

Javier Bardem

Od nepokretnog Ramona iz filma Život je more, preko psihotičnog ubojice Antona iz Nema zemlje za starce braće Coen do zavodnika Juana Antonija iz Allenova uratka Vicky Christina Barcelonaovaj Španjolac dokazuje da je glumac koji je spreman prihvatiti, i vrhunski odraditi, najrazličitije uloge. Odrastao je u filmskoj obitelji, bavio se slikarstvom, putovao s cirkusom te radio razne nepodopštine, da bi se na kraju ipak posvetio glumi. Uloge pažljivo bira kako ne bi ponavljao slične karaktere što si i može dopustiti s obzirom na svoje kameleonske sposobnosti transformacije te polako ali sigurno utire put jednog od najtalentiranijih glumaca današnjice.


Colin Farrell


Zločesti se dečko Hollywooda, usprkos svom buntovnom ponašanju, uvijek uspijeva dokopati dobrih uloga, a u prošlogodišnjem je filmu In Bruges ostvario možda i najbolju dosad. Ulozi neurotičnog i osjetljivog ubojice unio je dozu irskog humora, a usput je, naravno, zbario komada te karate potezom nokautirao patuljka rasista. Jednom riječju – neponovljivo.

 

 



Gael Garcia Bernal


Mlad, zgodan i talentiran Meksikanac, osim što je formalno glumački obrazovan, govori i nekoliko svjetskih jezika. Probio se ulogama u cijenjenim filmovima španjolskog govornog područja kao što su Pasja ljubav, I tvoju mamu također. Kako većina redatelja ima glumca kojeg 'uzme pod svoje', tako je i Alejandro Gonzalez Innarritu Gaela angažirao i na svom velikom hitu Babel, a mi s nestrpljenjem očekujemo Garcijin novi film Mammoth u kojem ćemo ga gledati s udovicom Heatha Ledgera, sve prisutnijom holivudskom glumicom Michelle Williams.

Zachary Quinto


Iako biste nam mogli prigovoriti da mladi Zachary ne pripada ovom popisu, mi za njegovu nominaciju naj frajera velikog platna ipak imamo dobar razlog. Najpoznatiji kao Sylar, negativac koji posjeduje ukradene supermoći iz popularne serije Heroji, mladi je Zac odabran za Spocka u novom nastavku filma Star Trek. Osim što mu maska Vulkanca odlično pristaje, vjerujemo da je ulogu kultnog Mr. Spocka odradio i više nego dobro te smo sigurni da njegovo vrijeme tek dolazi.

 



Mickey Rourke

Za kraj smo ostavili jednog od rijetkih Amerikanaca s naše liste, glumca koji je tamo davnih osamdesetih slamao ženska srca i osvajao publiku svojim frajerlukom, zatim zaboravljenog, a danas ponovno aktualnog – jednog i jedinog Mickeyja Rourkea. Nakon bankrota, boksa i brojnih plastičnih operacija, iz filmske ga je prašine izvukao Robert Rodriguez dodijelivši mu ulogu Marva u danas već kultnom Sin Cityju, da bi mu, nakon svega, film The Wrestler donio nominaciju za zlatni kipić. Iako danas ne izgleda ni približno zanosno kakvim ga pamtimo iz vremena kada je glumio u Anđeoskom srcu, Mickeyja teško da ćemo zaboraviti, a još teže prestati voljeti.