NEKOLIKO SATI DO SVEČANOSTI

Dodjela Zlatnih globusa uživo u 160 zemalja svijeta

17.01.2010 u 13:45

Bionic
Reading

Na dodjeli nagrade Zlatni globus u nedjelju navečer očekuje se niz filmskih zvijezda jer se radi o prvom velikom ovogodišnjem događaju u Hollywoodu koji prethodi centralnoj ceremoniji – dodjeli Oscara

Britanski komičar i glumac Ricky Gervais vodit će 67. po redu svečanu dodjelu Zlatnih globusa koja će se održati u hotelu Beverly Hilton u Los Angelesu. Tom Hanks, Harrison Ford, Jodie Foster, Jennifer Aniston, Halle Berry, Gerard Butler, Robert De Niro i Cher samo su neke od zvijezda koje će uručiti nagrade.

Film 'Up In The Air' u konkurenciji je sa šest nominacija, uključujući i onu za najboljeg glumca za koju se natječe George Clooney.

O Zlatnim globusima odlučuje Hollywood Foreign Press Association, tijelo od oko 90 međunarodnih novinara. Udruženje će, osim toga, te večeri donirati 100.000 dolara zakladi koju je osnovao Wyclef Jean za pomoć žrtvama potresa na Haitiju.

Britanci svoje nade polažu u Carey Mulligan, Emily Blunt i Helen Mirren, sve nominirane za najbolje glumice. Colin Firth je još jedan Britanac koji se našao u borbi za Globus za ulogu homoseksualnog akademika u filmu 'A Single Man'.

Za razliku od Oscara, Zlatni globus razlikuje filmske kategorije drame i komedije ili mjuzikla. Televizijske su nagrade slično podijeljene, uz iznimku Zlatnog globusa za mini-seriju ili film snimljen isključivo za televiziju. Svečanu će dodjelu prenositi preko 160 zemalja.

Redatelj Martin Scorsese ove će godine primiti posebnu nagradu za izniman doprinos svijetu zabave i filma.

Gervais, koji je osvojio Zlatni globus 2004. za ulogu u seriji 'U uredu', rekao je za BBC da se veseli što će voditi prvu dodjelu Zlatnih globusa koja će se prenositi uživo. 'Pričat ću ono što smatram da je smiješno i gnjavit ću najveće zvijezde', rekao je 48-godišnji glumac.