Film KOPIRAO RUSKI ZF?

Redatelj 'Avatara' optužen za plagijat

  • Autor: A. S.
  • 17.1.2010 8:50:58
  • 17.1.2010 8:00:00

James Cameron, redatelj 3D spektakla 'Avatar', zasad drugog najgledanijeg filma svih vremena, na meti je kritika da je ideje za svoj film pokrao od dvojice ZF književnika

Ruski su mediji prozvali američkog redatelja koji se morao braniti da scenarij za 'Avatar' nije temeljio na djelima ruskih znanstvenofantastičnih pisaca koji su stvarali šezdesetih godina, Arkadija i Borisa Strugatskog.

Pandora, zeleni planet na kojem je smještena radnja, javlja se i u filmu i u knjigama, a podudara se i vrijeme radnje – 22. stoljeće, prenosi britanski Guardian. Osim toga, Pandora je dom fiktivne vanzemaljske rase u filmu nazvane Na'vi, dok su braća Strugatsky pisala o plemenu Nave.

Njihova su se djela šezdesetih godina smatrala oštrom, premda nimalo eksplicitnom kritikom komunističkog sustava, posebice KGB-a. Boris Strugatsky (76) izjavio je za ruske medije da film još nije pogledao, ali da sumnja da ima veze s njegovim romanom.

Cameron je odbacio sve tvrdnje o 'prepisivanju' tvrdeći da je 80 stranica scenarija za 'Avatar' napisao još 1994. godine. Kako bilo, film je zasad najgledaniji film svih vremena nakon, također Cameronovog, 'Titanika'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još