Film LEGENDA FRANCUSKOG FILMA

Umro pionir novog vala, filmaš Éric Rohmer

Francuski filmaš Eric Rohmer, međunarodno poznat po filmovima koji se bave složenošću romantičnih odnosa i kao jedan od pionira francuskog novog vala šezdesetih godina prošlog stoljeća, umro je u 90. godini, objavila je kuća koja je producirala njegove filmove

Producentska tvrtka Les Films du Losange priopćila je da je Rohmer umro u ponedjeljak u Parizu. Uzrok smrti još nije objavljen. Među najpoznatijim Rohmerovim filmovima su 'Moja noć kod Maud' i 'Claireino koljeno'. Snimao je sve donedavno, do posljednjeg filma 'Ljubav Astree i Celadon' iz 2007. godine.

Rohmer je u filmskoj umjetnosti debitirao početkom pedesetih godina prošlog stoljeća. Na Venecijanskom filmskom festivalu 2001. dodijeljena mu je nagrada Zlatni lav za njegov ukupni rad.

Rohmer je rođen u Nancyju 1920. kao Jean-Marie Maurice Scherer. Nakon kratke učiteljske karijere počeo je pisati o filmovima i 1950. je osnovao La Gazette du Cinema s budućim novovalnim redateljima Jean-Lucom Godardom, Francoisom Truffautom i Jacquesom Rivetteom.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još