KINO I VIDEO

40 najboljih filmova u svijetu 2009.

01.01.2010 u 09:01

Bionic
Reading

Neki od najboljih filmova godine i ovoga su puta uspjeli u širokom kutu zaobići hrvatska kina. No ako imate volje, strasti i novca za obilaziti filmske festivale (ili barem internet u kući), mogli ste naletjeti na neke od njih

1. LOVE EXPOSURE
Uspon koji je Sion Sono imao na međunarodnoj filmskoj sceni primjer je toga kako treba rasti svaki redatelj koji ne samo da je siguran u sebe, nego uistinu ima nešto za ponuditi, makar to bilo u totalnoj suprotnosti s bilo kojim kinematografskim trendom – većina zapadne publike upoznala ga je kroz razvikani i kontroverzni 'Suicide Circle', a potom je postao stalni gost prestižnih europskih filmskih festivala. Nakon američke koprodukcije 'Hazard', maestralne tinejdžerske drame 'Noriko's Dinner Table' i ero-guro cirkusa 'Strange Circus' morao se dogoditi jedan 'Love Exposure' – epohalno remek-djelo u trajanju u čak četiri sata, vjerojatno 'najjapanskiji' od svih njegovih uradaka, priča o ljubavi, religiji i ljudskoj prirodi snimljena videokamerom, s klasičnim trikovima suvremenog, da ne kažemo urbanog japanskog filma, ispunjenog prepoznatljivim motivima (gaćice, školske uniforme, ludi kultovi, krv, seks, nasilje, popkulturne reference...) kao ambalažom za ozbiljne društvene političke, emotivne i egzistencijalističke teme. O tome koliko je ovaj film dobar, najbolje govori to da tijekom njegove projekcije na Far East Film Festivalu gotovo cijela dvorana nije htjela izići na pauzu nakon polovine pa je zaboravivši na WC, žeđ i bolove u stražnjici pod upaljenim svjetlima nestrpljivo čekala kako će ovaj savršeno povezani kaleidoskop ideja završiti. A završava baš onako kako i počinje – kao najbolji film 2009. godine!


2. NAREDNIK JAMES (THE HURT LOCKER)

Kathryn Bigalow jedna je od najboljih redateljica svih vremena, a to je dokazala i ovom impresivnom ratnom dramom/akcijom, pričom o odredu američkih marinaca zaduženom za razminiravanje terena – možda najboljim filmom o iračkom ratu ikada snimljenim, koji je, što je teško vjerovati nakon desetominutnih ovacija u Veneciji i kritika koje su ga redom proglašavale remek-djelom, jedva našao distributera. Što samo podsjeća na katastrofalno stanje u današnjoj filmskoj industriji i to koliko su joj filmovi poput ovoga nužno potrebni.



3. MOON

Najbolji film o samoći još tamo negdje od 'Taksista', ali ne samo o njoj – prvijenac Duncana Jonesa, inače sina Davida Bowiejea, impresivan je podsjetnik na to što se može dobiti s malo novca, SF impresivniji od Cameronovih milijuna i egzistencijalistički traktat o čovjeku i njegovom klonu, koje glumi briljantni Sam Rockwell, dijeleći platno sam sa sobom i jednim robotom. Gluma, atmosfera, estetika, filozofija i emocija u savršenom su omjeru.


4. HARRY BROWN
Pod stare dane, sjajni Michael Caine odlučio je postati britanski Paul Kerseyosvetnik koji je primoran izići iz penzije pa se podsjetiti dana provedenih u marincima, ubijajući psihopatske klince koji siju strah, nasilje i smrt po britanskoj urbanoj džungli. 'Harry Brown' možda i jest jedan od milijardu vigilante filmova snimljenih u posljednjih 30 godina, ali je ujedno i – jedan od najboljih.


5. BRONSON
Nakon prljavog uličnog realizma proslavljene trilogije 'Pusher', majstor Nicolas Winding Refn donosi nešto potpuno drukčije – kolažnu, spotovsku i prije svega kabaretsku biografiju jednog od najpoznatijih utamničenih britanskih kriminalaca. Tom Hardy, mišićima, ćelom i brkom, jednostavno je briljantan u naslovnoj ulozi, a cijeli film trip za kakav se valja dobro psihofizički pripremiti – ne, ne pečenjem kokica, koje ćete ionako prosuti od uzbuđenja, smijeha i zgražanja, već negdje na polovici...


6. DISTRIKT (DISTRICT 9)
Kako snimiti priču o rasizmu koja je zapravo adrenalinski, akcijski SF triler i izložba specijalnih efekata upakirana u nikad popularniju formu lažnog dokumentarca? Srećom, Peter Jackson nam je svima omogućio odgovor, pomaganjem Neillu Blomkampu da svijetu predstavi svoj redateljski prvijenac. Ujedno i jedan od najboljih debija, ne samo ove godine.


7. PROMATRAJ I PRIJAVI (OBSERVE AND REPORT)
Ako ste gledajući foršpan možda i pomislili da je ovo samo još jedna simpatična komedija u kojoj debeli (zapravo, nikad deblji) Seth Rogen glumi ah-tako-šašavog policajca u šoping-centru, prevarili ste se – 'Observe And Report' jedna je od impresivnijih i crnjih crnih komedija, u kojoj Rogen glumi sociopata koji želi postati pravi policajac, ali se ne može izvući iz poremećenih klišeja akcijskih filmova osamdesetih, čiji je ovo briljantni, okrutno duhoviti hommage.


8. NEMILOSRDNI GADOVI (INGLORIOUS BASTERDS
Nisam siguran što smo očekivali od tog novog, 'ratnog Tarantina', ali sam siguran da smo dobili nešto sjajno – rijetko koji film uspije očarati režijom i konceptom kazališne predstave, ali Quentinova revizija povijesti, sa židovskim odredima za skalpiranje nacista i atentatom na Hitlera u francuskoj kinodvorani, uspijeva i kao klasični tarantinovski kolaž, ali i kao mješavina drame, akcije i komedije, s glumom koja će se još itekako slaviti po nadolazećim dodjelama nagrada.


9. ANTIKRIST (ANTICHRIST)
Lars Von Trier
nikada nije previše brinuo za to što će reći bilo tko – pa tako ne brine ni sada, kada je kao posvetu Tarkovskom snimio jedan od najimpresivnijih filmova svoje karijere, stilski i emotivno. Priča o paru koji nakon smrti djeteta odlazi vidati rane u šumu, nakon čega ona postaje vještica, a on žrtva okrutne prirode, sadrži ne samo razvikanu, kontroverznu scenu eksplicitnog seksa i ejakuliranja krvi, već poeziju crnjaka kakvu možemo dobiti samo od danske ikone.


10. PROROK (A PROPHET)
Amerikanci su se možda i proslavili žanrom zatvorskih drama, ali sada je došao red na Francuze da pokažu kako se to stvarno treba raditi. 'Prorok' Jacquesa Audiarda zasluženo je osvojio Grand Prix na ovogodišnjem Cannesu, kao impresivna, prljava i beskompromisna priča o mladom Arapu koji se iza rešetaka poveže s Korzikancima i počinje svoj neočekivani uspon od žrtve do genijalnog manipulatora.


11. MOTHER
12. BLACK DYNAMITE
13. MAMURLUK (HANGOVER)
14. AVATAR
15. KOMIČARI (FUNNY PEOPLE)
16. WHATEVER WORKS
17. THIRST
18. IN THE LOOP
19. MISSING
20. CROWS ZERO II

21. ODVUCI ME U PAKAO (DRAG ME TO HELL)
22. NYMPH
23. PARANORMAL ACTIVITY
24. DOBRODOŠLI U ZEMLJU ZOMBIJA (ZOMBIELAND)
25. PAPER HEART
26. LALAPIPO
27. THE BOX
28. SAMURAI PRINCESS
29. VENGEANCE
30. THE HOUSE OF THE DEVIL

31. LA NANA
32. INFESTATION
33. ČUVARI (WATCHMEN)
34. BRUNO
35. TOURNAMENT
36. GRACE
37. GROTESQUE
38. NIGHT AND FOG
39. CRANK: HIGH VOLTAGE
40. BALIBO

I još nekoliko filmova koje se isplati pogledati: THE UNBELEIVABLE, YATTERMAN, SHIUNJUKU INCIDENT, NORD, DREAD, CARRIERS, ENDGAME...


Ove smo godine mogli gledati i puno jako dobrih dokumentarnih filmova, a neki od njih su:

ANVIL – THE STORY OF ANVIL
COLLAPSE
THE FALL OF THE REPUBLIC
IT FELT LIKE A KISS
THE CARTER
I KNOW WHAT I SAW
THE COVE
CAMP FEMA
GOOD HAIR