Film UNICEZ ZA NAJMLAĐE

Otvoren 1. Filmski festival o pravima djece

Američkim dokumentarnim filmom "Posljedni inč" Irene Taylor Brodsky, koji je ove godine nominiran za Oskara, večeras je u Kinu Europa otvoren prvi Filmski festival o pravima djece

Do 22. studenoga na Festivalu će se prikazati dvadesetak nagrađivanih filmova o djeci koji će pokušati pokazati koliko se i poštuju li se uopće danas prava djece u svijetu.

S obzirom na ozbiljnu tematiku većina filmova namijenjena je publici starijoj od 14 godina. Neke od tema kojima se bave su, među ostalim, prva dvonacionalna osnovna škola u Izraelu ("Most preko Wadija"), žene koje se bore za mir u Liberiji ("Otjeraj vraga molitvom u pakao"), problem autizma ("Zvjezdana djeca"), djeca na Jamajci ("Trench Town: Zaboravljena zemlja"), meksička djeca koja rade od najranije dobi ("Nasljednici"). Od hrvatskih filmova prikazat će se "Preko granice" Petra Krelje te "Kanal" Zorana Sudara.

Djeci je namijenjen program s 23 hrvatska filma njihovih vršnjaka, proizvedenih u protekle tri godine i nagrađivanih na revijama Hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece u Čakovcu i Koprivnici te na Four River Film Festivalu u Karlovcu. U sklopu tog programa održat će se okrugli stolovi na kojima će se susretati mladi autori s onima već priznatima.

Domaćin Festivala je glumac Leon Lučev, a filmove će predstavljati još i UNICEF-ova ambasadorica Bojana Gregorić Vejzović, glumci Ivo Gregurević, Goran Grgić, Vedran Mlikota, Bojan Navojec, Olga Pakalović, Dragan Despot, Kristijan Ugrina i drugi.

Po riječima umjetničke direktorice Festivala Tatjane Aćimović, filmovi su odabirani prema tematici i angažmanu autora, ali i prema njihovoj umjetničkoj kvaliteti te doprinosu filmskoj umjetnosti.

Festival, koji se održava u godini 20. obljetnice Konvencije o pravima djece, organiziraju UNICEF Hrvatska i Hrvatski filmski savez. U suradnji s Veleposlanstvom SAD-a organizirano je gostovanje Toma Granta, producenta filma "Posljednji inč".
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još