ZARADA UNATOČ KRIZI

Hollywood slavi uspjehe 2008. godine

30.12.2008 u 08:00

Bionic
Reading

Iako nije obarala rekorde, 2008. godina zadovoljila je holivudske studije

Kada je američka filmska industrija u pitanju, krize nema – tradicionalno otporan na recesiju, Hollywood je generalno zadovoljan uspjesima iz 2008. godine, koji nisu obarali rekorde kao oni 2007, ali su svejedno zadovoljili.

Poznato je da je 2007. godina bila financijski najuspješnija u modernoj povijesti Hollywooda, a iako 2008. nije bilo filmova koji su obarali povijesne rekorde (kao što su to činili 'Čovjek-pauk', 'Pirati s Kariba' ili 'Transfomeri'), uspjesi blockbustera poput 'Viteza tame' (sa zaradom od 531 milijun dolara u SAD-u) pamtit će se još dugo vremena. Očekuje se da će ukupna godišnja zarada kompletne produkcije biti tek nešto manja od rekordnih 9,7 milijardi dolara iz 2007. godine.

Broj prodanih ulaznica u 2008. pao je za pet posto u odnosu na prošlu godinu, ali i cijena im je porasla, a prodano ih je 1,4 milijarde.

Superheroji su vladali kino-blagajnama, a osim 'Batmana', 'Iron Man' je razvalio box office sa 318,3 milijuna dolara. Za vratom mu diše 'Indiana Jones', čiji je četvrti nastavak zaradio 317 milijuna.

'Hancock', 'Zrno utjehe', 'Wanted' i 'WALL-E' također su bili iznimno uspješni, a tu su i 'Seks i grad', 'Mamma Mia!', 'Twilight' i 'Hannah Montana' kao naslovi koji su također donijeli stotine milijuna u blagajne filmskih producenata.