POBJEDNICI ZAGREB FILM FESTIVALA

Zlatna kolica odlaze u Kanadu

24.10.2009 u 15:10

Bionic
Reading

Glavnu nagradu u dugometražnom programu Zagreb film festivala osvojio je film kanadskog redatelja Xaviera Dolan-Tadrosa 'Ubio sam majku'. Najbolji kratki filmovi su slovenski 'Svaki dan nije isti' i nizozemski 'Odsutna', a u konkurenciji dokumentaraca pobijedila je francusko-španjolsko-meksička koprodukcija 'Ludi život'

Žiri dugometražnog i kratkometražnog programa, koji čine turski redatelj Huseyin Karabey, britanski redatelj Dominic Murphy te producentica iz Srbije Jelena Mitrović, obrazložio je nagrađivanje mladog kanadskog redatelja iskrenošću i hrabrošću koju nam je film pokazao. Riječ o poluautobiografskom djelu koje tematizira odnos gay šesnaestogodišnjaka i njegove majke, a film je ove godine već nagrađen u Cannesu, i to u tri kategorije u konkurenciji mladih redatelja.

Posebno priznanje u dugometražnoj konkurenciji osvojio je film 'Libanon' Samuela Maoza, koji prati čudna festivalska sudbina – nakon što je odbijen u Cannesu i Berlinu, osvojio je Zlatnog lava u Veneciji, a sad je i među laureatima zagrebačkog festivala. Žiri je dodijelio još jednu posebnu pohvalu, i to filmu rumunjskog redatelja Radu Jude 'Najsretnija djevojka na svijetu', koji je jučer prikazan pred rasprodanom dvoranom Kina SC-a.

Zlatna kolica za kratkometražni program podijelili su film 'Svaki dan nije isti' slovenskog redatelja Martina Turka i 'Odsutna' Nizozemca Jochema de Vriesa.

U konkurenciji dokumentarnog filma, žiri, sastavljen od redateljice Rade Šešić, redatelja i montažera Chaoa Gane te izraelskog redatelja i scenarista Yaniva Bermana, imao je vrlo težak posao. Nagradu su ipak dodijelili cinema verite dokumentarcu o salvadorskoj kriminalnoj bandi 'Ludi život' Christiana Povede, koji je žiri okarakterizirao kao 'dokumentarac snažne neizvjesnosti, drame i ritma koji potvrđuje da je film ponekad uistinu nevjerojatniji i impresivniji od samog života'. Posebno priznanje u ovoj konkurenciji otišlo je južnokorejskom dokumentarcu 'Stari partner' Chung-Ryuol Leeja.

Iz žanrovski vrlo raznovrsne konkurencije u domaćem programu Kockice, žiri (Goran Odvorčić, Marin Juranić, Lana Barić) je odabrao film 'Hladna fronta' Uroša Živanovića, priču o mladom paru na početku zajedničkog života.

Osvajač Zlatnih kolica u dugometražnom programu dobio je i novčanu nagradu od 5000 eura, kratkometražni i dokumentarni pobjednik nagrađeni su s po 1500, a pobjednik programa Kockica osvojio je 1000 eura.

Sedmo izdanje Zagreb film festivala zatvara se večeras u Kinu SC-a dodjelom nagrada pobjednicima, nakon čega slijedi premijera omnibusa 'Zagrebačke priče'. Zatvaranju će prisustvovati i Michelle Jean, guvernerka Kanade koja je u posjetu Zagrebu.