Film POKRENUTA PETICIJA ZA REDATELJA

Polanski odbija izručenje Sjedinjenim Državama

Filmski redatelj Roman Polanski izjasnio se u ponedjeljak protiv izručenja Sjedinjenim Državama iz Züricha gdje je u pritvoru od subote, a za njegovo oslobađanje angažirali su se švicarski intelektualci i umjetnici, kao i francuski te poljski šef diplomacije

'Zbog neuobičajenih okolnosti uhićenja, njegov švicarski odvjetnik traži neodgodivo oslobađanje svoga klijenta, evenutalno uz uvjete', rekao je francuski odvjetnik Polanskog kako prenosi agencija AFP.

Polanski se izjasnio 'protiv izručenja Sjedinjenim Državama' koje su za njim izdale uhidbeni nalog zbog nezakonitog seksualnog odnosa iz 1977. sa 13-godišnjakinjom. Prema zakonu, uhićeni bi mogao biti izručen u roku od 40 dana.

Stotinjak istaknutih osoba iz Švicarske potpisalo je peticiju kojom izražavaju 'ogorčenost' time što je njihova domovina o 'sebi odaslala katastrofalnu sliku' u svijet te pokrenulo inicijativu da se Polanskog ne izruči.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner rekao je u ponedjeljak za radio France Inter da su se on i njegov poljski kolega Radoslaw Sikorski pismenim putem obratili američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton.

Redatelj poljskog podrijetla, 76-godišnji Polanski, koji je djetinjstvo proveo u getu u Krakovu, stekao je francusko državljanstvo 1976, kamo je izbjegao iz SAD-a kako bi izbjegao kaznu. 'Pisali smo Hillary Clinton. Stupili smo u vezu s odvjetnicima', rekao je Kouchner za francuski radio.

Polanski je doputovao u Švicarsku na ciriški filmski festival te ostaje nejasno zašto je SAD odabrao baš ovaj trenutak za uhićenje redatelja koji redovito dolazi u Zürich gdje posjeduje kuću.

Kouchner u svome objašnjenju nije optužio međunarodno pravosuđe, već način na koje je ono uporabljeno. 'Švicarski filmski festival poziva Romana Polanskog i zna da će on doći. To baš i nije lijepo', rekao je.

Glumicu Sharon Tate, prvu suprugu Romana Polanskog u devetom mjesecu trudnoće okrutno je ubio serijski ubojica Charles Manson 1969. godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još