NAKON 31. GODINE U BIJEGU

Mitterrand zaprepašten uhićenjem Romana Polanskog

28.09.2009 u 09:04

Bionic
Reading

Francusko-poljski redatelj Roman Polanski, koji je u subotu po dolasku u Švicarsku uhićen na temelju američkog uhidbenog naloga, nalazi se u ekstradicijskom pritvoru, objavio je u nedjelju glasnogovornik švicarskog ministarstva pravosuđa

'Potvrđujem da je Polanski uhićen na temelju međunarodne tjeralice koju su 2005. izdale američke vlasti, a u svezi s uhidbenim nalogom iz 1978', rekao je glasnogovornik.

Uhićen je po ulasku na švicarski teritorij, rekao je još glasnogovornik koji nije htio iznijeti potankosti o uhićenju i o mjestu pritvora. Švicarske vlasti sada moraju provjeriti može li se Polanskoga izručiti, istaknuo je. Provjera može potrajati nekoliko dana.

Francuski ministar kulture i informiranja Frederic Mitterrand rekao je u nedjelju da je zaprepašten zbog uhićenja Polanskog, podsjećajući da je on francuski državljanin.

Ministar je 'upravo sa zaprepaštenjem primio vijest o postupku pokrenutom protiv Romana Polanskog, filmskog redatelja s međunarodnim ugledom i francuskog državljanina koji je trenutačno u pritvoru u Švicarskoj', ističe ministarstvo u priopćenju.
Mitterrand dodaje da je razgovarao s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem koji pomno prati to pitanje: 'Izražavamo želju za brzo rješenje nastale situacije.'

Redatelj poljskog porijekla, koji je djetinjstvo proveo u getu u Krakovu, stekao je francusko državljanstvo 1976. godine. Njegovu trudnu ženu Sharon Tate okrutno je ubio serijski ubojica Charles Manson 1969. godine.
Polanski je doputovao u Švicarsku kako bi sudjelovao na Züriškom filmskom festivalu.
Američke vlasti su 1977. pokrenule sudski postupak protiv Polanskog zbog seksualnog odnosa s maloljetnicom.