POHOD NA HOLLYWOOD

'Kenjac' hrvatski kandidat za Oscara

25.09.2009 u 08:43

Bionic
Reading

Film 'Kenjac' redatelja i scenarista Antonija Nuića predstavljat će hrvatsku kinematografiju u selekcijskom procesu američke filmske Akademije za Oscar u kategoriji najbolji strani film

Odluku je tajnim glasovanjem donijela Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD). Sedamnaest članova te komisije igrani film 'Kenjac', u produkciji 'Propeler filma', izabralo je u drugom krugu, priopćio je sinoć HDFD.

Radnja filma događa se u ljeto 1995., u vrijeme 'Oluje'. Boro, kojemu je godina i pol dana ostala do proslave 40. rođendana, sa ženom Jasnom i sinom Lukom nakon sedam godina odlazi u Drinovce, svoje rodno selo u Hercegovini. Želi vidjeti brata koji je s obitelji uspio izići iz Sarajeva. Znao je da je brat ranjen, ali pri prvom susretu nakon više godina otkriva da će brat ostatak života provesti u invalidskim kolicima. Boro se stalno svađa s Jasnom, a s ocem Paškom, kojeg okrivljuje za majčinu smrt, uopće ne razgovara. U dva tjedna kolovoza 1995. Boro će razriješiti višegodišnji sukob s ocem, naučiti biti bolji muž i otac, a u svemu tome će ne malu ulogu odigrati magarac.