FILMSKI GANDALF

Ian McKellen nagrađen za životno djelo u San Sebastianu

24.09.2009 u 09:56

Bionic
Reading

Britanski glumac Ian McKellen, u posljednje vrijeme možda najpoznatiji po ulozi čarobnjaka Gandalfa u filmskoj trilogiji 'Gospodar prstenova', dobio je na festivalu u San Sebastianu nagradu Donostia za životno djelo

'Počašćen sam nagradom Donostia jer nije riječ o nagradi za samo jednu ulogu, nego za moju ukupnu karijeru', rekao je sedamdesetogodišnji glumac na konferenciji za novinare.

Na pitanje koji mu je lik u karijeri najdraži, McKellen, koji je i kazališni glumac, našalio se rekavši: 'Obično kažem da mi je najdraži lik koji trenutačno glumim. Ali sada ne radim, pa sam sada ja najdraži samome sebi. Gandalf je divan lik, jako volim Gandalfa!' ipak je priznao McKellen.

Sir Ian McKellen jedan je od najvećih britanskih filmskih, kazališnih i televizijskih glumaca, istaknuo je organizator festivala u objašnjenju nagrade.

Organizatori festivala, koji traje do subote, naglasio je McKellenovu 'golemu polivalentnost' koja mu je omogućila da tumači najrazličitije uloge, od Shakespearea do suvremenih superjunaka.

Osim Gandalfa u trilogiji Petera Jacksona, Ian McKellen nedavno je glumio zlog Magneta u filmu o superjunaku X-Manu.