21. RUJNA, SVJETSKI DAN MIRA

Besplatne filmske projekcije u kinu Europa

21.09.2009 u 14:00

Bionic
Reading

U povodu Svjetskog dana mira, kino Europa organizira u ponedjeljak besplatnu projekciju dokumentarnog filma 'Dan nakon mira' Jeremyja Gilleya, koji prati autorovo desetogodišnje putovanje tijekom kojega je državnike diljem svijeta potaknuo da priznaju 21. rujna kao službeni Dan prestanka vatre i nenasilja

Jeremy Gilley je engleski glumac, redatelj i aktivist kojemu su u njegovoj misiji pomagali i kolege glumci, među ostalima i Angelina Jolie te Jude Law, koji se pojavljuju u filmu, stoji u najavi filmskog programa Kina Europa.
 
Gilley je u svojoj nakani uspio 2001, kada je UN jednoglasno usvojio tu inicijativu, a nakon toga nastavio je promicati ideal mira po cijelome svijetu. Među ostalim, uspio je u tome da Afganistan ratificira Svjetski dan mira, a UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija i lokalne zajednice iskoristile su taj dan za provođenje masovnog cijepljenja protiv dječje paralize u Afganistanu.

Osim besplatne projekcije filma Dan nakon mira, kino Europa za 22. rujna najavljuje i slobodan ulaz za praćenje Festivala kratkog filma Manhattan, međunarodnog festivala koji istovremeno traje u 29 zemalja i 173 svjetska grada.

O pobjedniku festivala odlučuje publika, a rezultati glasovanja poslat će se u sjedište Manhattan Shorta i pribrojiti ostalim glasovima. Pobjednik će biti proglašen 29. rujna.

Osim u Zagrebu, filmovi toga festivala prikazuju se ovog tjedna u pulskom kinu Valli i riječkom Art-kinu Croatia