DVA FILMA NA FESTIVALU

Hrvatski filmovi u velikoj retrospektivi San Sebastiana

16.09.2014 u 17:51

Bionic
Reading

Četvrt stoljeća nakon pada Berlinskog zida Međunarodni filmski festival San Sebastian u svom ovogodišnjem izdanju, koje se održava od 19. do 27. rujna, organizira opsežnu retrospektivu kinematografija zemalja bivšeg istočnog bloka, a među pedeset odabranih filmova su i "Crnci" Zvonimira Jurića i Gorana Devića te "Fine mrtve djevojke" Dalibora Matanića

Uz te filmove, koji se redovito pojavljuju na listama najboljih hrvatskih ostvarenja proteklog desetljeća, retrospektiva donosi dvije hrvatske manjinske koprodukcije, višestruko nagrađivane "Krugove" Srdana Golubovića (koprodukcija Srbije, Njemačke, Francuske, Slovenije i Hrvatske), te Zlatnim medvjedom nagrađena "Grbavica" Jasmile Žbanić (BiH, Hrvatska, Njemačka, Austrija), izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.


Retrospektivni program "Istočna obećanja: autobiografija Istočne Europe" nastao je u povodu obilježavanja 25. obljetnice pada Berlinskog zida koji je ujedinio podijeljenu Europu, a fokusiran je na produkciju kinematografija zemalja nekadašnjeg istočnog bloka od 2000. do danas.

Tijekom listopada i studenog izbor iz retrospektive prikazat će se i u Valenciji, a među odabranim naslovima su i "Fine mrtve djevojke".

Međunarodni filmski festival San Sebastian jedna je od najznačajnijih svjetskih filmskih manifestacija, a na njezinom ovogodišnjem, 62. izdanju u konkurenciji će nove uratke premijerno prikazati Susanne Bier, Christian Petzold, Francois Ozon, Danis Tanović i drugi.