NAGRADNJAČA

'Tjedan morskih pasa' na Discovery Channelu!

25.08.2014 u 14:00

Bionic
Reading

Ekstravagantan prikaz morskih pasa po prvi put na dva kanala: 'TJEDAN MORSKIH PASA' (SHARK WEEK) na Discovery Channelu i Animal Planetu s rekordnim brojem premijera traje od 25. do 31. kolovoza.

Nakon što je prošle godine potukao sve rekorde gledanosti u američkoj povijesti mreže i postao najgledaniji tjedan ikad (među odraslim osobama starosti 18-49 godina), s više od 50 milijuna gledatelja, 'Shark Week 2014' dolazi u Hrvatsku s puno akcije i najvećim brojem premijera u jednom tjednu do sada. 'Shark Week' na Discovery Channelu traje od 25. do 31. kolovoza, a program se emitira svaki dan od 22 sata pa do ponoći.

Strastveni poklonici morskih pasa mogu nastaviti s gledanjem sadržaja posvećenog vladarima mora tijekom cijelog rujna u 'Mjesecu morskih pasa' na Animal Planetu (od 21 sat).

Prošle je godine u SAD-u 'Shark Week' preplavio društvene mreže s 4,3 milijuna @sharkweek tweetova, 3,4 milijuna pregleda discovery.com Shark Week video spota i 21,8 milijuna ljudi koji su Shark Week komentirali na Facebooku. Ove će godine program o morskim psima poticati rasprave i u Hrvatskoj, na službenoj Facebook stranici Discovery Channela uz brojna iznenađenja za ljubitelje morskih pasa.

Gledatelje željne uzbuđenja očekuje veličanstven, prijeteći i tajanstveni program od kojih će im zastati dah:

•'Leteće ralje' su unaprijedile i proširile naše razumijevanje velikih bijelih psina i postale kultnim dijelom programa 'Tjedna morskih pasa'. 'Leteće ralje: Peraja bijesa' (ponedjeljak, 25. kolovoza, 22:00) program je u kojem se producent Jeff Kurr vraća sa svojim timom, nevjerojatnim novim kamerama i high-tech podvodnim napravama kako bi pronašao nestalog mega-morskog psa zvanog Kolos.

•'Bijeg iz ralja' (ponedjeljak, 25. kolovoza, 23:00) prikazuje stvarne snimke napada morskih pasa snimljene od strane očevidaca. Upoznat ćemo ljude koji su uspjeli preživjeti napad morskog psa. Uz pomoć svoje snalažljivosti i iskustva uspjeli su preživjeti i onda podijeliti svoje jezive priče. Shannon Ainslie susreo se s tri velike bijele psine tijekom života, a medicinska sestra Nicole Moore je izgubila ruku u napadu tijekom odmora u Meksiku. Spasila je vlastiti život dajući upute ljudima na plaži kako da joj pomognu sanirati rane. Australski mornarički ronilac Paul de Gelder oslanjao na svoje veliko ronilačko iskustvo i uspio preživjeti nakon što mu je morski pas odgrizao ruku i nogu.

•'Podmornica uhoda' (utorak, 26. kolovoza, 22:00) istražuje legendu o Podmornici, ogromnoj velikoj bijeloj psini s obala Južne Afrike. Ovaj 9-metarski morski pas smatra se najvećom velikom bijelom psinom svih vremena. Lokalno stanovništvo vjeruje da je taj morski pas odgovoran za brojne kobne napade, ali njegovo postojanje nikada nije dokazano. Ovaj dokumentarni film istražuje dokaze i postavlja pitanje: postoji li Podmornica?

•'Morski psi uživo II' (srijeda, 27. kolovoza u 22:00) - morski biolog Greg Skomal i tim s kamerama za snimanje morskih pasa putuju na Guadalupe, udaljeni otok u Pacifiku, dom najvećih primjeraka velikih bijelih psina na svijetu, kako bi snimili epski sudar titana. Njihova je misija snimiti kako Ralje love tuljana od dvije tone.

•'Čudovišni morski pas čekićar' (srijeda, 27. kolovoza u 23:00) – program istražuje morskog psa čekićara koji patrolira vodama Floride posljednjih 60 godina. Tim stručnjaka i ribolovaca želi otkriti misterij i saznati je li legenda stvarna.

•'Veliki bijeli serijski ubojica' (četvrtak, 28. kolovoza u 22:00). Producent Jeff Kurr istražuje dva fatalna napada morskih pasa u blizini Vandenberg zračne baze u Kaliforniji. Koristi dokaze s obje lokacije kako bi ustanovio je li isti morski pas odgovoran za oba napada.

•'U jazbini divovskog morskog psa' (četvrtak, 28. kolovoza u 23:00) - prati proslavljene istraživače morskih pasa, Jeffa Kerra i Andyja Cassagrandea. Oni su krenuli put Novog Zelanda na misiju života, kako bi istražili pojavljivanja velike bijele psine duge 7 metara, koja sliči legendarnoj psini koju Maori nazivaju Gospodar morskih pasa. Jeff i Any će riskirati sve kako bi pronašli Mega psinu za koju vjeruju da se skriva u vodama Novog Zelanda.

•'Morski psi zombiji' (petak, 29. kolovoza u 22:00) – morski psi mogu doživjeti katatonički šok kad ih se naglo preokrene te se u tom stanju ponašaju poput zombija. Istraživači su godinama proučavali ovaj fenomen, a najnovija istraživanja napada orki na velike bijele psine dokazuju kako orke na poseban način imobiliziraju morske pse. Profesionalni ronilac Eli Martinez vjeruje da može dokazati ovu teoriju i postati prvi čovjek koji će izazvati kakatonički šok kod velike bijele psine.

•'Mladunčad morskog psa: Rođenje' (petak, 29. kolovoza u 23:00) - Dr. Michael Domeier godinama je istraživao Tihi ocean u nadi da će riješiti jedan od najvećih misterija znanosti o morskim psima i otkriti mjesto gdje bijele psine donose na svijet svoje mlade. 2013. je uspio obilježiti gravidnu ženku morskog psa i nazvao je Gil Rakers. Sad se vraća na more kako bi pratio njezino putovanje i bio prvi koji će snimiti rođenje bebe velike bijele psine.

•'Bijeg iz ralja II' (subota, 30. kolovoza u 22:00) – je specijal o morskim psima u kojem se priče o napadima pričaju iz perspektive preživjelih. Kroz intervjue s preživjelima i stvarne snimke napada otkrivamo zašto su se napadi dogodili i kako su žrtve jedva izvukle goli život.

•'Smak svijeta morskih pasa' (subota, 30. kolovoza u 23:00) - Havaji slove kao idilična destinacija za odmor, ali nakon nedavnog porasta napada morskih pasa, postaju opasno i smrtonosno mjesto. Havajska surferska legenda Kala Alexander poznaje te vode bolje od ikoga i nada se otkriti razlog zbog kojeg je došlo iznenadne invazije morskih pasa.

•'Ludi za morskim psima' (nedjelja, 31. kolovoza u 22:00) Isječci pokazuju najbolje trenutke Tjedna morskih pasa

•U travnju 2013. napadnut je ribarski brod uz obalu Južne Afrike i nitko od posade nije preživio. TV ekipa dokumentirala je rad morskog biologa Collina Drakea dok je pokušavao otkriti koji je predator odgovoran za tragediju. 'Megalodon: Novi dokazi' (nedjelja, 31. kolovoza u 23:00) gledateljima Tjedna morskih pasa predstavlja zapanjujuće nove dokaze i snimke intervjua.



A povodom 'Tjedna morskih pasa' tportal.hr svojim čitateljima poklanja pet primjeraka slušalica u prigodnom obliku morskog psa!

Imena dobitnika objavit ćemo u ponedjeljak, 1. rujna.

Nagradu su osvojili:

Blanka Vidović
Jelena Cindrić
Božudar Posavec
Milivoj Hrvatin
Kruno Pavić

Dobitnici iz Zagreba nagradu podižu na porti tportala, Harambašićeva 39a, a dobitnicima izvan Zagreba nagradu šaljemo poštom na kućnu adresu.