KINESKI EKSPERIMENT

Uz film, u kinu puštali i SMS poruke publike

22.08.2014 u 09:50

Bionic
Reading

Hoće li SMS poruke i komentari gledatelja postati dijelom svake kinoprojekcije u budućnosti?

Kino-tradicionalisti padaju u predinfarktno stanje – kineski multipleksi imaju novu ideju, koja bi se, ako se pokaže zanimljivom novim generacijama, mogla raširiti po cijelom svijetu. Ideja se zove bullet screen, a riječ je o emitiranju tekstualnih/SMS komentara publike na platnu, paralelno s filmom koji se u tom trenutku prikazuje u dvorani.

Za sve je 'kriv' Shen Leping, redatelj 'Legend Of Qin', koji je pozitivno komentirao eksperiment, trenutno na probi u Šangaju i Pekingu, upravo tijekom projekcija njegovog uratka.

'Istražujemo na koji način publika može utjecati na sam film', kaže Leping, a prenosi The Hollywood Reporter: 'Redatelj i publika tako postaju izjednačeni, a mislim da mišljenje dobrog dijela publike može pomoći filmašima.'

Jedan od posjetitelja, citiran u novinama China Youth Daily, kaže da je to 'pravi način za gledanje filma', koji je 'uzbudljiv i zabavan', a oni koji prigovaraju isti su kao i oni koji su, kada su se kokice prvi put pojavile u kinodvorani, tvrdili da će njihovo grickanje smetati gledanju. Naravno, citirani su i oni protivnici ideje koji tvrde da je cijela poanta gledanja filma izgubiti se u potpunosti u njemu, a ne igrati se mobitelom dok traje projekcija.