SARAJEVO FILM FESTIVAL

Pokreće se globalni filmski fond za autore iz regije

19.08.2014 u 12:05

Bionic
Reading

U dvadesetoj godišnjici postojanja Sarajevo Film Festival pokreće novi koprodukcijski fond s ciljem da talentiranim autorima iz regije olakša pristup globalnoj sceni

'Nakon što smo tokom opsade Sarajeva pokrenuli festival dvadeset godina smo radili na tome da on postane vodeća svjetska smotra filma usporedo pomažući obnovu filmske industrije u našoj regiji. Kroz naš koprodukcijski market CineLink pomogli smo da regionalna filmska industrija postane dio nove europske koprodukcijske scene i ostvari suradnju s ostatkom Europe. Nakon što smo to postigli vrijeme je da načinimo naredni logičan korak temeljem činjenice da smo dio regije koja je puna talentiranih autora koji konstantno osvajaju međunarodna priznanja, a i nakon što smo u Sarajevo doveli Doha institut za film, meksički institut za kinematografiju IMCINE, indijsku korporaciju za razvoj filma NDFC i druge međunarodne partnere. Nestrpljivo iščekujemo što će nam donijeti narednih dvadeset godina', kazao je Mirsad Purivatra, direktor SFF-a.

Pristup fondu će imati filmski projekti iz zemalja bivše Jugoslavije i šire regije koji traže koproducente i u mogućnosti su privući financijere u zemljama izvan teritorija Eurimages/Creative Europe, kao i projekti s toga teritorija koji traže partnere u jugoistočnoj Europi. U geografskom smislu, primarni fokus će biti stavljen na zemlje Bliskog istoka, sjeverne Afrike, istočne Azije, američki kontinent i Indiju.

Cilj fonda je da u naredne dvije godine podrži do osam dugometražnih igranih filmova, za što je već osiguran budžet od 400.000 eura. U okviru fonda bit će uspostavljene Koprodukcijska i P&A shema kroz koje će se projektima dodjeljivati povoljni zajmovi u iznosu do 60.000 eura.

Fondom će upravljati Sarajevo Film Festival, a prvi poziv na prijavu projekata trebao bi biti objavljen do kraja ove godine.

Fond će se oslanjati na strukturu i iskustva festivalskog programa za podršku realizaciji kratkih filmova, Sarajevo grad filma, koji je bio aktivan od 2008. do 2013, a u tom je periodu uključenim autorima osigurao financijsku i tehničku podršku ukupne vrijednosti 350.000 eura. 

Filmski fond Sarajevo grad filma bit će pokrenut tokom Sarajevo Film Festivala u prisutnosti relevantnih predstavnika sličnih inicijativa iz drugih zemalja, poput Doha instituta za film i meksičkog instituta za kinematografiju IMCINE, koji će u sklopu panel diskusija i relevantnih sastanaka iznijeti svoja iskustva.