KRALJ AKCIJSKIH FILMOVA

Umro izraelski producent i redatelj Menahem Golan

09.08.2014 u 21:25

Bionic
Reading

Izraelski producent i redatelj Menahem Golan, osnivač studija Cannon i kralj akcijskih filmova u Hollywoodu 80-ih, umro je u petak u Jaffi u 85. godini, piše u subotu izraelski tisak

Golan, rođen 31. svibnja 1929. u Tiberijadi, producirao je dvjestotinjak filmova i režirao 44 dugometražna filma. Producirao je filmove za zvijezde poput Sylvestera Stallonea, Chuca Norrisa i Jean-Claudea Van Dammea.

Golan je bio 'osebujan i ostat će zapamćen kao filmski junak', rekla je izraelska ministrica kulture Limor Livnat za radio.


Golan je s nećakom Yoramom Globusom u Izraelu 60-ih uspješno režirao i producirao čitav niz popularnih filomova. G. 1977. je režirao 'Operaciju Thunderbolt' o otmici Air Franceova zrakoplova 1976. i o izraelskom zračnom napadu u Entebbeu (Uganda) radi oslobađanja talaca.

Pošto su zaradili novac u domovini, Golan i Globus odlaze u Hollywood i 1979. kupuju Cannon Group koji postaje jedan od najjačih neovisnih studija u kojemu je ovaj tandem producirao velik broj akcijskih filmova: 'Delta force' i 'Invasion U.S.A.' s Chuckom Norrisom, 'Na vrhu' sa Stalloneom, 'Krvavi sport' s Van Dammeom i 'Gospodari svemira' s Dolphom Lundgrenom.