66. VENECIJANSKA MOSTRA

Nagrada za životno djelo redatelju Johnu Lasseteru

07.09.2009 u 08:39

Bionic
Reading

Američki redatelj, dvostruki oskarovac John Lasseter dobio je u nedjelju prvu veliku nagradu ovogodišnjeg 66. Filmskog festivala u Veneciji - za životno djelo, prenijeli su mediji

John Lasseter i redatelji animatori kompanije Walt Disney i studija zaanimaciju Pixar primili su ovogodišnju nagradu za životno djelo zaizniman doprinos razvoju animiranog filma, objavili su organizatorifestivala. 'Iznimno sam počašćen što sam dobio svog prvog Zlatnoglava', rekao je Lasseter, okružen četvoricom kolega i animatora studijaPixar, Andrewom Stantonom, Bradom Birdom, Peteom Docterom i LeejemUnkrichom.

'Još sretnijim me čini činjenica što ovu nagradu dijelim sa svojimkolegama, jer animacija zahtijeva vrlo usku međusobnu suradnju', kazaoje. 'Ovo je prvi put da se nagrada Zlatni lav dodjeljuje jednomestudiju i zato je ona za mene vrlo posebna.'

Kreativni direktor Pixara, koji je 2006. godine pristupio Disneyu,stoji iza blockbustera poput 'Priče o igračkama', 'U potrazi za Nemom','Nedodirljivih', 'Juhu-hu' i najnovijeg hita 'Wall-E', nominiranog zanajbolji animirani film na ovogodišnjem Oscaru.

Animirani filmovi posljednjih su godina dobili zasluženu pozornost naMostri, a direktor festivala Marco Mueller poznat je kao velikljubitelj toga žanra. 'Pixar je izvanredno, kreativno mjesto, aLasseter je jedan od najvećih inovatora Hollywooda', rekao je Mueller.