KATASTROFA U KINIMA

Hollywood bilježi najgore ljeto u posljednjih 8 godina!

25.07.2014 u 08:42

Bionic
Reading

Je li počeo veliki pad industrije koji su najavljivali Lucas i Spielberg ili je riječ samo o jednom lošem ljetu unutar niza zgoditaka?

Točan odgovor ne znamo, ali znamo da ni Hollywood, kojem je ljetna sezona povijesno najprofitabilnija, više nije kao što je nekada bio – The Hollywood Reporter piše da su sve nade u oporavak box officea propale, jer kako sada stvari stoje, sezona će završiti padom zarade od čak 15 do 20 posto u usporedbi s ljetom 2013. godine.

Trideset godina nije viđen tako strelovit i konstantan pad, godinu za godinu, a već osam godina nije se dogodilo to da će biti prava muka i čudo ako ukupna zarada ljetnih blockbustera dosegne četiri milijarde dolara.

Zbog svega toga, kažu analitičari, zarada cijele 2014. mogla bi imati deficit od četiri do pet posto.

Problema je više – pomicanje novog nastavka 'Brzih i žestokih' na 2015. uvelike je oštetilo opći profit, a nije pomogla ni odluka da zadnji 'Kapetan Amerika' bude premijerno prikazan u travnju. Od 2001. nije se dogodilo ono što će se dogoditi 2014., a to je da nijedan film u SAD-u ne može zaraditi 300 milijuna dolara – svi od 'X-Mena' do novih 'Transformersa' jedva su sakupili 230 milijuna zarade.