'TAKVA SU PRAVILA'

Film inspiriran Lukom Ritzom ide u Veneciju

24.07.2014 u 14:27

Bionic
Reading

Film 'Takva su pravila' Ognjena Sviličića ušao je u službeni natjecateljski program festivala u Veneciji Horizonti, objavljeno je na konferenciji za novinare u Puli

Riječ je o filmu nadahnutom istinitim događajima, brutalnom i bezrazložnom napadom na Luku Ritza. U središtu je zbivanja jedna obična zagrebačka obitelj u kojoj se roditelji približavaju mirovini i teško žive, dok je sin Tomo nezaposlen. Jednoga dana, bez ikakvog razloga, Tomu na cesti pretuče grupa  klinaca... Glavne uloge tumače Emir Hadžihafizbegović, Jasna Žalica, Hrvoje Vladisavljević i Ljubomir Bandović, a redatelj i scenarist je Ognjen Sviličić, čiji se film očekivao u i Puli, ali očito da se nije prijavio zbog kandidature za program Mostre. 

Producent filma Damir Teršak kazao je kako im je velika čast da su nas pozvali na jedan od tri najuglednija festivala. 'Svake godine na festival se prijavi oko 1.500 filmova, a ove ih je godine ušlo 40-ak. To je uspjeh hrvatske kinematografije', kazao je Terešak, a Sviličić dodao da je riječ o prvoj hrvatsko-francuskoj koprodukciji.

Bit će to prvi hrvatski film na venecijanskom festivalu od 1999., otkako je Zrinko Ogresta predstavio film 'Crvena prašina'.

Emir Hadžihafizbegović kazao je da mu je velika čast što ga je Ognjen ponovo zvao, nakon filma 'Armin' s kojim su napravili dosta uspjeha po festivalima. Bila je dobra atmosfera i pozitivna vibra, no bio je to moj najteži film u karijeri. Teško je glumiti u filmu u kojem gubite dijete. Teška je ta priča o maloljetničkom nasilju', zaključio je Hadžihafizbegović.

Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar najavio je da se očekuje će hrvatski filmovi ući i u konkurenciju Busana, Montreala i Toronta, a na festivalu u Sarajevu bit će čak deset hrvatskih filmova i koprodukcija.