DOBITNICA TONYJA I EMMYJA

Umrla glumačka legenda Elaine Stritch

17.07.2014 u 20:55

Bionic
Reading

Elaine Stritch, brodvejska legenda te televizijska i filmska zvijezda, umrla je u četvrtak u 89. godini, javljaju svjetski mediji

Amerikanka Elaine Stritch imala je dugu i slavnu karijeru na pozornici glumeći u originalnim postavama predstava ‘Company’ i ‘Bus Stop’, ali i mnogim drugim. Usto je bila  tvorac vrlo uspješnog showa ‘Elaine Stritch at Liberty’, za koji je osvojila nagrade Tony i Emmy, piše The Wire


Poznata je i po ulozi Colleen Donaghy u seriji ‘30 Rock’, proglašenom jednom od najboljih u povijesti televizije.

No mnogi su je zapamtili i po njezinom osebujnom stilu - dugačkim bijelim košuljama i crnim tajicama, kao i stavu kojim je davala do znanja da neće trpjeti budalaštine.

Elaineino omiljeno mjesto bio je kafić Carlyle u istoimenom hotelu u New Yorku u kojem je živjela mnogo godina.

Ove godine izašao je dokumentarac o njezinom životu, ‘Elaine Stritch: Shoot Me’, koji je režirala Chiemi Karasawa, a prati njezino životno djelo te nastojanje i poriv da nastavi glumiti unatoč narušenom zdravlju. Stritch je bila liječena alkoholičarka i bolovala je od dijabetesa.

Hrvatska će se publika sjetiti njezine uloge profesorice u ‘The Cosby Showu’, ali i filmova u kojima je glumila: ‘Jesen u New Yorku’, ‘Sitni lopovi’ ili ‘Za sve je kriva svekrva’.