ŽBANIĆ I ŠTAKA

Dvije hrvatske koprodukcije na programu Locarna

16.07.2014 u 16:56

Bionic
Reading

U program 67. Filmskog festivala u Locarnu, koji se održava od 6. do 16. kolovoza, uvrštene su dvije hrvatske koprodukcije – 'Cure' Andreje Štake u međunarodni natjecateljski program te 'Otok ljubavi' Jasmile Žbanić u revijalni program na Piazzi Grande. Ovo će ujedno biti svjetske premijere obaju filmova

Radnja filma Cure (Cure – The Life od Another) odvija se u Dubrovniku 1990-ih godina, a govori o dvije 14-godišnje djevojčice od kojih jedna pogiba nakon svađe. Glavne uloge u filmu tumače Lucia Radulović i Sylvie Marinković, a u ostalim ulogama igraju Mirjana Karanović, Marija Škaričić, Leon Lučev, Perica Martinović, Edi Jertec, Franjo Dijak i ostali. Scenarij potpisuju Andreja Štaka, Marie Kreutzer i Thomas Imbach, kameru Martin Gschlacht, a montažu Tom La Belle.

Film je nastao u koprodukciji Švicarske (Okofilm Productions), Hrvatske (Živa Produkcija) te Bosne i Hercegovine (Deblokada Film), a dobio je i potporu Saveznog ministarstva za kulturu Švicarske, Filmske fondacije Zürich, švicarske televizije SF, njemačke televizije ZDF/ Arte, Fondacije za kinematografiju Bosne i Hercegovine, Eurimagesa te Hrvatskog audiovizualnog centra.

Otok ljubavi prikazuje se u revijalnom programu Piazza Grande koji se odvija na istoimenom, središnjem gradskom trgu Locarna, u društvu filmova znamenitih redatelja, kao što su Lucy Luca Bessona, The Hundred-Foot Journey Lasse Hallströma i Sils Maria Oliviera Assayasa.

Otok ljubavi Jasmile Žbanić nastao je po scenariju koji supotpisuje s Aleksandrom Hemonom, a govori o obitelji Grebo koja ljetuje u Istri. Glavna junakinja, Francuskinja koja živi u Sarajevu, trudna je i s mužem Bosancem dolazi na odmor na otok Sv. Nikola, ali u njihov život tada ulazi karizmatična Flora koja će mladi brak staviti na kušnju. U filmu glume Ariane Labed, Ada Condeescu, Ermin Bravo, Franco Nero, Leon Lučev, Bojana Gregorić, Jelena Lopatić, Branka Petrić Fehmiu, Lee Delong, a producenti su Damir Ibrahimović i Leon Lučev. Kameru potpisuje Christine A. Meier, a montažu Isabel Meier. Film je nastao u koprodukciji Hrvatske (Produkcija Živa), Njemačke (Komplizen film), Švicarske (Okofilm Production) te Bosne i Hercegovine (Deblokada), a dobio je potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i državnih fondova Švicarske i Njemačke, te fonda Eurimages i programa MEDIA.

O najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji odlučivat će redatelj Gianfranco Rosi, lanjski dobitnik venecijanskog Zlatnog lava za film Sacro GRA, zatim njemački redatelj Thomas Arslan (Dealer, 1999; Zlato, 2013), brazilska glumica Alice Braga (Božji grad, 2002; Elysium, 2013), danska glumica Connie Nielsen (Gladijator, 2000; Nimfomanka, 2013) te kineski redatelj Diao Yinan (dobitnik Zlatnog medvjeda na Berlinaleu 2014. za film Crni ugljen, tanki led).