KINO TUŠKANAC

Osam dokumentaraca pod vedrim nebom u osam dana

15.07.2014 u 13:32

Bionic
Reading

U vrućim će se ljetnim večerima ove godine moći uživati u gledanju filmova pod vedrim nebom u zagrebačkom kinu skrivenom u šumi na Tuškancu. Od 21. do 28. srpnja u 21:00 sat na programu su poznati dokumentarci koje su pripremili Dokukino i Restart

Ako ste propustili, ovo je dobra prilika da pogledate neke od najboljih dokumentaraca prošle godine – Oskarom nagrađeni 'Pet metara od slave', nevjerojatni 'Više od meda', Žižeka u novoj epizodi 'Pervertitov vodič kroz ideologiju'.

 

Bit će prikazano osam dokumentaraca u osam večeri, a cijena karte je 20 kn.


Ponedjeljak 21.7.2014 (21:00h)
Pet metara od slave, Morgan Neville, USA, 2013., 91'
Sigurno poznajete njihove glasove, samo nitko im ne zna njihova imena. Ovim filmom, produciranom back vokalima u čast ispravljena je glazbena nepravda, a vlasnici glasova koji su označili glazbeni svijet posljednjeg desetljeća napokon su se našli pod svjetlima refloktora, gdje i pripadaju. Upoznajte dive koje stoje samo pet metara od najvećih glazbenih zvijezda današnjice. U feel-good dokumentarcu nagrađivani redatelj Morgan Neville donosi neispričane priče pratećih vokala nekih od najvećih glazbenih legendi 21. stoljeća. Uz neviđene arhivske snimke i soundtrack koji će vas natjerati da se zaljuljate, Pet metara od slave donosi intimne razgovore s Bruceom Springsteenom, Steviejem Wonderom, Mickom Jaggerom, Stingom i mnogim drugima.

Utorak 22.7.2014 (21:00h)
Više od meda, Markus Imhoof, Švicarska/Njemačka/Austrija, 2012., 91'
Već petnaest godina cijele pčelinje zajednice misteriozno nestaju. Ne samo u Americi gdje je desetkovana gotovo polovica košnica već i u Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Italiji i Grčkoj. Uzrok katastrofi je nepoznat, pčelari ih ne pronalaze uginule na tlu niti znamo prirodnog neprijatelja. Apsis mellifera (pčela medarica) pojavila se na Zemlji prije 60 milijuna godina i neophodna je za ekonomiju i za opstanak čovječanstva.
Pčele su oprašivači čak 80% biljnih vrsta i bez njih bi voće i povrće moglo nestati s lica zemlje. Trebamo li kriviti pesticide ili čak sredstva kojima se borimo protiv njih? Ili parazite poput varroe? Nove viruse? Stres dugog puta? Porast elektromagnetskih valova koji utječu na magnetske nano dijelove u pčelinjim abdomenima?
Švicarski kandididat za Oscara, film ‘Više od meda’ pokušava odgovoriti na neka od ovih pitanja u dosad najdetaljnijoj znanstvenoj, ali i vizualnoj analizi pčelinjih zajednica. Upotrebom mikro-kamera i dugotrajnog snimanja unutar košnica, približili smo se ponašanju pčela, više nego prostim okom pčelar može vidjeti.
Dokumentarni hit koji je samo u Francuskoj pogledalo 130.000 gledatelja govori o pčelama, ali prije svega o nama samima, vraćajući se simbiotskoj Einsteinovoj poveznici: „Nestanu li pčele s planete, čovječanstvo će izumrijeti za 4 godine.“

Srijeda 23.7.2014 (21:00h)
Duh četrdeset i pete, Ken Loach, Velika Britanija, 2013., 94'
Svjetski rat je završio. 1945. bila je presudna godina u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. Jedinstvo koje je vodilo kroz rat sjedinjeno s iskustvom tegobnog međuratnog vremena dovelo je do ideje o boljoj budućnosti. Stvorio se duh vremena gdje je svatko svakome pružao ruku.
Redatelj Ken Loach koristio je izvorne filmske zapise dobivene iz arhiva diljem Kraljevstva uz zvučne snimke te nedavne intervjue kako bi stvorio širok politički i socijalni narativ. Duh četrdeset i pete nastoji rasvijetliti i proslaviti doba iznimnog zajedništva, utjecaj koji se godinama osjećao, a i danas bi se ponovo mogao osjetiti.

Četvrtak 24.7.2014 (21:00h)
Pervertitov vodič kroz ideologiju, Sophie Fiennes, Velika Britanija, 2012., 134'
Žižek će vas ovaj put odvesti na filmsko putovanje prema ideologiji utkanoj u naše društvo – u snove koji grade našu kolektivnu svijest i ponašanje. Pogledajte kako je Coca-Cola svojim reklamama ispunila osnovnu potrebu suvremenog pojedinca – Uživajte! – jer je to je postala nametnuta obaveza života pa ide čak toliko daleko da ako ne uživate, osjećate se krivo.
U prvom dijelu vodiča (Pervertitov vodič kroz film), Žižek film naziva perverznim medijem jer nam ne govori o onome za čim trebamo žudjeti već kako žudjeti.
U drugom dijelu Žižek se bavi ideologijom koja ne samo da je posvuda oko nas, nego je kako on tvrdi postala sastavni dio naših snova i fantazija. Žižek norveškog luđaka Breivika uspoređuje s Travisom Bickleom iz Taksista dok je kapitalizam utjelovljen u razjapljenim čeljustima morskog psa ubojice iz Ralja.
Humor je i dalje tu, a pristup filmu i dalje je krajnje intiman, manijakalan i (psiho)analitičan.
Njegove refleksije otvorene su prema životu, nečemu opipljivom što se povezuje s našim svakodnevnim iskustvima.

Petak 25.7.2014 (21:00h)
Bujica ljubavi', Agnes Sós, Mađarska, 2013., 70'
‘Bujica ljubavi’ je mađarski film koji se potpuno suprostavlja otrcanoj i prečesto ponavljanoj frazi da strast umire s godinama. Pradavna igra ljubavi i romantike još uvijek je beskompromisno prisutna u jednom udaljenom selu u Transilvaniji.
Usprkos starosti - ili još bolje kao dodatak starosti, ljubav i žudnja svakodnevna su tema stanovnika ovog sela. Iako je većina stanovnika starije dobi, neobično su mladi u srcu. Feri primjerice, neizlječivi je romantik. Već je odavno proslavio osamdeseti rođendan, ali još uvijek se udvara nekim od 25 udovica u selu, no tvrdi da su samo dvije- tri zaista vrijedne truda. Iako su u ovim godinama često nešto suzdržanije i žene pred kamerom otvoreno govore o svojim najintimnijim mislima i snovima. Nemojte propustiti savjete koje će vam dati ovi divni protagonisti. Uostalom, nije li to starost o kojoj svi pomalo sanjamo?

Subota 26.7.2014 (21:00h)
'Posebna potreba', Carlo Zoratti, Njemačka/ Italija/ Austrija, 2013., 82'
‘Posebna potreba’ nagrađena je na festivalima u Leipzigu i Trstu, a na ovogodišnjem ZagrebDoxu je ovim nagradama dodala i Mali pečat za najbolji film autorice ili autora do 35 godina. Bilo bi zanimljivo da možemo vidjeti dokumentarne verzije svih holivudskih komedija situacije, a 'Posebna potreba' ispunjava ovu mogućnost za premisu gubljenja nevinosti koja se u teen filmovima koristi već desetljećima.
Prekrasan dokumentarac o 29-godišnjem djevicu po imenu Enea na njegovoj internacionalnoj misiji defloriranja. Razlog za njegovo zakašnjelo ljubavničko iskustvo proizlazi iz autizma. Već iz prilično hrabrog, ali neuspješnog udvaranja djevojkama na ulici, jasno je da Eneo nema puno iskustva. A želi ga, zar to čudi? Njegov prijatelj, redatelj Carlo Zoratti, odlučio je dokumentirati njegovu avanturu potrage za seksom. Tri prijatelja, Carlo, Enea i Alex kreću na putovanje Europom u pokušaju da zadovolje prirodnu znatiželju. Enea uči brže nego mislite, a njegovo putovanje prava je happy-go-lucky avantura.

Nedjelja 27.7.2014 (21:00h)
Sutra, Andrej Grjazev, Rusija, 2012., 90'
SUTRA je dokumentarac o najupečatljivijem fenomenu u suvremenoj ruskoj umjetnosti, radikalnom umjetničkom kolektivu VOINA iz kojega je na svoj umjetničko-politički put krenulai Nadežda Tolokonikova,jedna od članica Pussy Riota. Ovi ruski aktivisti od 2007. godine organiziraju umjetničke performanse protudržavnog i proturežimskog karaktera.
Film u maniri ‘direct cinema’ prati osnivače kolektiva, Vora (lopov) i Kozu koji vode tajni život na granici između umjetnosti i zločina odgajajući pritom jednogodišnjeg sina Kaspera. Njihove hrabre političke poruke u stalnoj prijetnji od uhićenja, dirnuti će svakoga, posebno u kontekstu nepopustljivog ruskog državnog aparata koji im neprestano visi nad vratom. U svim većim gradovima Rusije postoje ogranci umjetničke skupine VOINA koju podupire oko tri tisuće ljudi. VOINA je svojim podvizima stekla slavu i divljenje gomile You-Tube fanova!

Ponedjeljak 28.7.2014 (21:00h)
SLAVA KURVI, Michael Glawogger, Austrija/Njemačka, 2011., 110'
Posljednji dio Glawoggerove trilogije o globalizaciji, 'Slava kurvi' - filmski je triptih o najstarijem zanatu na svijetu koji se fokusira na tri države, tri jezika i tri religije. Bez senzacionalizma, lažne patetike i osuđivanja te uz nevjerojatno blizak pristup protagonistima (kako prostitutkama tako i klijentima), Glawogger je snimio film o ženama, prostitutkama i seksualnim radnicama u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku. U svijetu u kojem je najintimniji ljudski čin roba, ove žene su psihički i fizički iskusile sve što se može dogoditi između muškarca i žene. Soundtrack koju potpusuju PJ Harvey i CocoRosie, čini se, funkcionira kao neizgovoreni Glawoggerov komentar.