'BUĐENJE STVARI'

Američki film u kojemu glumi i Mislav Čavajda

04.07.2014 u 10:14

Bionic
Reading

U Kinu Tuškanac u nedjelju 6. srpnja u 20 sati na programu su filmovi Melike Bass

U nedjelju 6. srpnja u 20 sati u kinu Tuškanac održat će se program Prerijska gotika u kome će biti predstavljena američka filmašica i vizualna umjetnica Melika Bass filmovima Buđenje stvari i Plićine. Nakon projekcije slijedi razgovor s redateljicom Melikom Bass o njezinim filmovima i radovima koji povezuju više umjetničkih i izvedbenih praksi te su stvarani za različite prikazivačke i iskustvene dispozitive. O svojem iskustvu rada na filmovima Melike Bass govorit će plesna umjetnica i koreografkinja Selma Banich, a razgovor će moderirati Tanja Vrvilo.

MELIKA BASS je čikaška umjetnica i predavačica, radi filmove, video radove i višemedijske instalacije. Studirala je film na School of the Art Institute of Chicago (SAIC), njezini radovi prikazivani su u programima mnogih filmskih muzeja, na filmskim festivalima i izložbama, poput: Film Society of Lincoln Center, New York; Kino der Kunst, Minhen; Museum of Contemporary Art Chicago (solo izložba, 2011); Torino Film Festival, Anthology Film Archives, New York; Museum of Contemporary Art Detroit; BFI London Film Festival; Athens International Film Festival; Segal Center for the Performing Arts, Montreal; Hamburg International Film Festival; Splitski filmski festival - Međunarodni festival novog filma.

Film Buđenje stvari proizašao je iz suradnje s nadahnutim izvedbenim kolektivom Every House Has a Door (bivši Goat Island), čije su predstave gostovale u Zagrebu na međunarodnim festivalima izvedbene umjetnosti. Filmski izvođači su dvoje hrvatskih umjetnika Selma Banich i Mislav Čavajda te stalni članovi kolektiva Stephen Fiehn i Matthew Goulish. Godine 2012. Melika Bass je bila jedna od jedanaest međunarodnih filmaša i filmašica koje je islandska post-rock grupa Sigur Rós pozvala da snimi film za njihov Valtari Mystery Film Experiment – film Varðeldur, u kojem je koreografiju za kameru ostvarila u suradnji s plesnom umjetnicom, protagonisticom Selmom Banich.

Plićine, je film koji je na Athens International Film Festivalu dobio nagradu za najbolji eksperimentalni film.
"Volim raditi s ne-glumcima zato što daju te behaviorističke izvedbe umjesto svojevrsnih metoda, posebno u ovom slučaju kada su uloge uglavnom neverbalne. Samo je Chris imao izvođačko iskustvo, tijekom 1980-ih bavio se umjetnošću performansa. Odgovaram na izazov prostora i zamišljam što bi na tom mjestu moglo biti, zatim predviđam njegove stanovnike kao figure ili arhetipove koji djeluju unutarnjim energijama i tendencijama koje (izvođači) već posjeduju. To je neka vrsta kvazidokumentarnog pristupa." obrazlaže Melika Bass

Isti program i susret s umjetnicama ponovit će se 8. srpnja u 19 sati u riječkom Art-kinu Croatia.