SUBVERSIVE FILM FESTIVAL

Redateljica i teoretičarka Trinh T. Minh-ha dolazi u Zagreb

24.04.2014 u 09:40

Bionic
Reading

7. Subversive Festival, s naslovnom temom Moć i sloboda u doba kontrole: mreže – ideologija – alternative, koji se održava od 3. do 17. svibnja u Zagrebu

Među gostima ovogodišnjeg festivala bit će i poznata redateljica, glazbenica,feministička i postkolonijalna teoretičarka Trinh T. Minh-ha,čiju ćemo retrospektivu filmova imati prilike vidjeti.


Filmski segment festivala ponudit će različite pristupe artificijelnosti prostora i teatra, u rasponu od Alaina Resnaisa (Voljeti, piti, pjevati) do cocteauovskih rotskih igara (Susreti poslije ponoći), koji pokazuju da su glumački transferi Erica Cantone sumanutiji od onih nogometnih. Bit će tu i otmica, onih neozbiljnih (Otmica Michela Houellebecqa) i vrlo ozbiljnih (Sangue). Prikazat će se i Wetlands Davida Wnendta, snimljen prema istoimenom erotskom romanu Charlotte Roche, koji se na lanjskom Locarnu prometnuo u ultimativni skandal. Tu je i otkriće berlinskog Foruma, Forma Ayumi Sakamoto, inače asistentice kultnog Shinye Tsukamota, te jedan atipični glazbeni osvrt na grčku krizu u zvucima rebetika (Indebito).


U goste festivala dolaze i francuski glumac Niels Schneider (Les rencontres d'apres minuit) i nejamčki redatelj Max Linz, autor filma Ich will mich nicht kunstlich aufregen, jedan od trenutno najradikalnijih autora u zoni novog njemačkog filma. Na kraju filmskog dijela, koji traje od 3. do 10. svibnja, dodijelit će se po ocjenama stručnog žirija i nagrada WILD DREAMER za najbolji igrani, najbolji dokumentarni, najbolji film po ocjeni publike i životno djelo.