ČEKA VAS 97 NASLOVA

Otvoreni 23. Dani hrvatskog filma

22.04.2014 u 22:46

Bionic
Reading

Uručenjem nagrade Zlatni Oktavijan za životni doprinos filmskoj umjetnosti Hrvatskog društva filmskih kritičara majstoru animacije i stripa Borivoju Dovnikoviću Bordi, te nagrade istog društva 'Vladimir Vuković' za životno djelo na području filmske kritike Nenadu Pati večeras su u Kinu SC-a otvoreni 23. Dani hrvatskog filma

'S radošću primam tu nagradu, koja mi je među mnogima koje sam dobio posebno važna jer su mi je dali filmski kritičari', istaknuo je Borivoj Dovniković, koji se od samih začetaka animacije u Hrvatskoj afirmirao kao jedan od najistaknutijih autora, a priznat je i u međunarodnim krugovima animiranog filma.

Bordo je dovoljno star da bismo ga mogli povezati s počecima hrvatske animacije, ali i dovoljno mlad da od njega očekujemo nove filmove, rekla je Diana Nenadić, predsjednica Hrvatskog društva filmskih kritičara. U povijesti animacije on je od samih početaka i jedan je od prvih autora u Zagreb filmu, dodala je.

Kritičar i publicist Nenad Pata nagrađen je za dugogodišnji rad u raznim segmentima filmske umjetnosti, od kritike, dramaturgije i scenarija do uređivanja radio i TV emisija, među kojima se ističe kultna '3,2,1... kreni'.

Primivši nagradu, Pata je ustvrdio kako je, osim što je bila domaćin brojnim velikanima svjetske filmske umjetnosti, ta televizijska emisija svojim financijskim sredstvima omogućila snimanje kasnije na festivalima nagrađivanog filma 'Ritam zločina' Zorana Tadića.


Na otvorenju je dodijeljena i već tradicionalna Nagrada Salona odbijenih, onih filmova koji nisu uspjeli ući u konkurenciju, a ove godine dobio ju je dugometražni dokumentarac 'Naseljenici - naši novi susjedi s puškama' Barbare Babačić

U okviru festivala do 27. travnja prikazat će se 97 igranih, dokumentarnih, animiranih, eksperimentalnih i namjenskih filmova te glazbenih videospotova, koje su između skoro 250 prijava jednogodišnje hrvatske produkcije kratkog i srednjeg metra izabrali glumica Gordana Gadžić, filmski kritičar Željko Luketić i redatelj Zvonimir Rumboldt

Filmovi će se natjecati za nagrade 'Oktavijan' hrvatskih kritičara po kategorijama te za nagrade 'Jelena Rajković' Društva hrvatskih filmskih redatelja i 'Zlatna uljanica' tjednika Glas Koncila.

Velik broj filmova prikazuje se premijerno, a dio njih već se afirmirao na domaćim i inozemnim festivalima. Na otvorenju je prikazan izbor iz raznih natjecateljskih rodova - dokumentarac 'Autofocus' Borisa Poljaka, glazbeni spot 'Le Zbor Katjusha' Tomislava Fiketa, igrani filmovi 'Priča o Mari iz Velog Varoša' Igora Šeregija i 'Ko da nisi ti' Ivana Sikavice, eksperimentalni 'Binary Pitch' Vladislava Kneževića, namjenski 'Brucošijada FER-a' Videosekcije KSET-a i 'KHL Medveščak intro sezone 2013' Milana Rukavine te animirani 'Omega' Tomislava Findrika.

Popratni program dijelom će biti posvećen Borivoju Dovnikoviću Bordi, održat će se posebni 'in memoriam' programi glumici Maji Petrin i redatelju Ivanu Ladislavu Galeti, retrospektive kratkih filmova, filmske radionice, kvizovi, koncerti.

Ulaz na sve programe je besplatan, a na zahtjev će se u 'video baru' moći pogledati svi prijavljeni filmovi.