NE PROPUSTITE

Kreativna ostvarenja turske kinematografije u kinu Europa

22.04.2014 u 11:31

Bionic
Reading

Program 3. Tjedna turskog filma, započet će 22. travnja dramom Yilmaza Erdoğana 'Leptirov san', a tijekom šest dana, zagrebačkoj publici bit će predstavljeno deset nagrađivanih filmova, djela nekih od najkreativnijih suvremenih turskih filmskih autora, uz jedan nostalgični izlet u 1950-e godine

Tjedan Turskog filma otvorit će film 'Leptirov san' redatelja Yilmaza Erdogana, koji je bio ovogodišnji turski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji za najbolji strani film. Film je priča o dva bliska prijatelja, dva pjesnika koji unatoč teškoj situaciji u kojoj se nalaze, utjehu i nadu vide u svojoj poeziji, a nadahnuće im daje djevojka koja im se sviđa. Sve bi bilo idealno, da nemaju jedan problem, a o čemu se radi? Pogledajte u kinu Europa 22. travnja nakon svečanog otvorenja koje počinje u 19:30 sati, te u subotu, 26. travnja u 19 sati

Film 'Ljetna vježbenica' Seyfija Teomana priča je školarcu Aliju koji svoje ljetne praznike umjesto da se odmara provodi radno, trpi maltretiranja svojih vršnjaka i sa strane promatra probleme kroz koje prolazi njegova obitelj. Filmom 'Vremena i vjetrovi Reha Erdem nam, uz prekrasne meditativne sekvence priča o troje djece iz provincije koji sazrijevaju uz promišljanja i unutarnju borbu s obiteljskom tradicijom te patrijarhalnim normama duboko ukorijenjenim u sredini u kojoj žive.

Film 'Rana na srcu' Yavuza Turgula priča je o umirovljenom učitelju koji se iz provincije vraća živjeti u Istanbul, krene raditi kao vozač taksija i zaljubi se u ženu koju proganja bivši suprug. Film ujedno prikazuje čuvenu istanbulsku četvrt Beyoğlu kao bojno polje na kojem se sukobljavaju provincijalni i gradski mentalitet.

Film Memduha Üna 'Tri prijatelja' iz 1950. godine, priča je o tri prijatelja koji žive u staroj i oronuloj vili krpajući kraj s krajem u potrazi za boljim životom u Istanbulu. Jednoga dana susreću slijepu djevojku te se potrude, a na neki način i žrtvuju kako bi joj pomogli da progleda.'Brodovi od kora lubenica' Ahmeta Uluçaya prekrasan je niskobudžetni autobiografski film o filmu. To je film o velikoj želji dva prijatelja da od drvene kutije naprave projektor i da, bez obzira na to što su u očima drugih beznačajni dečki iz malog prašnjavog sela, ostvare svoj san i postanu slavni redatelji.

Film 'Istanbulske priče Ümita Ünala svojevrstan je portret Istanbula iz ugla zanemarenih i često marginaliziranih duša koje u njemu žive, stavljajući naglasak na njihove priče u koje su uključena oronula susjedstva i vile pa čak i kanalizacija koja je nekima od njih dom. Kako to izgledaju priče kao što su Crvenkapica, Trnoružica, Čarobni frulaš, pepeljuga i Uspavana ljepotica na istanbulski način? Pogledajte 'Istanbulske priče'.

Film 'Očekujući raj' Dervişa Zaima prati Hrvata po imenu Eflatun, majstora minijature koji koristi zapadnjački stil slikanja kako bi ovjekovječio lik svog preminulog sina i žene. U momentu kada on promišlja je li doista smisleno na taj način prikazivati ljudski lik i kosi li se to s Božjim zakonom, odvode ga u konak velikog vezira i biva primoran krenuti na put u Anadoliju. 'Adam i vrag' Barışa Pirhasana priča je o Hasanu koji jednoga dana u pratnji svoje mlade žene i kćerke stigne u jedno malo mjesto s namjerom da zauzme mjesto vjerskog vođe. Ljudi ih bez riječi prihvate i polako kreće njihov suživot. Iako ispočetka njime zadivljeni, slijedom raznih okolnosti on u njihovim očima postaje okrutan i bezdušan čovjek.

Film koji će zatvoriti treće izdanje Tjedna turskog filma je 'Naš duboki očaj', drugi je i posljednji film naglo preminulog redatelja Seyfija Teomana o dva cimera koji u svoj stan i svoj mali svijet prime depresivnu i šutljivu sestru zajedničkog prijatelja. Iako se ispočetka pitaju zašto su preuzeli tu odgovornost, polako mijenjaju mišljenje. Kako nju depresija polako napušta, tako se mijenja i njihov odnos. Zaljubljuju li se oni u nju?