FILMSKE RECIKLAŽE

Nastavci, franšize, prerade - malo toga novog u 2014.

09.05.2014 u 10:04

Bionic
Reading

Sada kada smo ušli u proljeće 2014., jedno je jasno - i ova filmska godina bit će obilježena groznicom obrada, nastavcima, rebootovima, preradama, adaptacijama, franšizama... I tek pokojom originalnom idejom

Novi vjetar filmske inspiracije možda je najbolji primjer dobio u filmu 'Bad Ass', koji je 2012. snimljen kao adaptacija – forvarduše!

Prvi dugometražni igrani film nastao prema jednom kratkom viralnom videu s YouTubea crpio je inspiraciju tamo gdje mnogi drugi prije njega nisu pa se, umjesto klasičnim jurišom na otkup prava provjereno dobrih i(ili) uspješnih romana i stripova, u novomilenijskom eksploatacijskom modelu okrenuo drugim izvorima inspiracije. I publike.

No kada čak i jedna eksploatacija forvarduše, umjesto da ostane simpatičnom iznimkom, crticom iz ere velike filmske transformacije, dobije svoj nastavak, znate da je stanje ozbiljno – 'Bad Asses', u kojem se Dannyju Treji pridružuje i Danny 'I'm too old for this shit' Glover, izišao je na videu 2014., kao jedna kap u moru nastavaka koji će ove godine dominirati filmskim tržištem.

Mantru znamo već napamet – filmski biznis danas gotovo posve počiva na kombinaciji megalomanskih blockbustera, ultrajeftinih video pokušaja i državno sponzoriranog festivalskog 'arta'. Ono što smo nekada nazivali filmom srednjeg budžeta, baš kao i srednja klasa u neoliberalnoj ekonomiji nestaje – doduše, talent 'normalnog filma' povukao se na male ekrane i zauvijek revolucionarizirao medij televizije, no veliko platno kao da ostaje tanjur za repete. Dubok tanjur, u koji stane oho-ho toga.


Tako će ove godine, ili bolje reći tijekom onoga što je od ove godine još ostalo, nakon niza nastavaka koji su već prohujali kinima, uslijediti i juriš novih. 'Kapetan Amerika 2' i 'Rio 2' borili su se nedavno za prvo mjesto američkog box officea izguravši nove ideje na marginu – poput 'Transcedencea' s Johnnyjem Deppom koji je jedva zaradio 11 milijuna u prvom vikendu.

Originalne ideje već neko vrijeme treba tražiti povećalom – adaptacije i istinite priče dominirale su Oscarima, a tko do sada nije naučio što znače prequeli, sequeli i rebootovi, teško da ima kompas za snalaženje u filmskoj industriji nove ere.

Tako će ostatak 2014. uglavnom igrati na megasigurno, s megaulozima – stare akcijske ikone poklonit će se starim fanovima novim nastavkom 'Plaćenika', a na listi od čak 20 filmskih nastavaka najavljenih za ostatak 2014., nalaze se i četvrti 'Transformersi', novi 'Planet majmuna', novi 'X-Men'... Jesmo li spomenuli treću 'Noć u muzeju'? Nove 'Hobite'? Novog 'Čovjek pauka'?

Hej, čak je i '22 Jump Street', sam po sebi obrada, dobio nastavak! Baš kao i '300'. I 'Sin City'. I 'A Hounted House'. 'Oz'. 'Racija'. 'Wolf Creek'.

Ako vam nastavci idu na živce, trebat će vam šleper apaurina za nositi se s informacijom da uz 20-ak nastavaka dolazi i tsunami remakeova, rebootova i novih verzija ponekad i ne tako starih filmova, od 'Godzille' do 'Annie'. 'Robocop' je već vani. Za koju godinu će novi 'Ratovi zvijezda', 'Indiana Jones' i 'Terminator'.

Ima li takva industrija budućnost? Nema druge nego da sjedimo, čekamo pa vidimo. Usta punih kokica i očiju punih već viđenog.