UŠLE U LEGENDU

Ovo je 10 najboljih neplaniranih filmskih scena

20.04.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Znate li da neke od najboljih filmskih scena svih vremena nisu bile uopće planirane? Prisjetili smo se deset legendarnih trenutaka na filmu koji nikad nisu bili dio scenarija

1. Psi iz rezervoara (Reservoir Dogs)
U kultnom redateljskom prvijencu Quentina Tarantina, vjerojatno jedna od najupečatljivijih i najmučnijih scena - ona u kojoj Mr. Blonde, kojeg glumi Michael Madsen, muči kidnapiranog policajca Marvina Nasha (Kirk Baltz) uz pjesmu 'Stuck in the Middle with You', a zatim mu odsječe uho, u potpunosti je improvizirana, piše xfinity.comcast.net.

2. Zgodna žena (Pretty Woman)
Legendarna scena u kojoj Edward (glumi ga Richard Gere) pokazuje Vivian (Julia Roberts) skupocjenu ogrlicu. Gere iznenada zaklopi kutiju što je Juliju iskreno nasmijalo. Redatelju Garryju Marshallu ta se scena toliko svidjela da je ostavio u filmu.

3.Taksist (Taxi Driver)
Teško je za povjerovati da legendarna rečenica 'You talkin' to me?' koju pred ogledalom izgovara lik koji glumi Robert De Niro u filmu 'Taksist' iz 1976. nikad nije bila predviđena scenarijem! U filmskom scenariju je pisalo samo da De Niro priča sam sa sobom, a slavni je glumac improvizirao i to zbilja fantastično odradio.

3. Spašavanje vojnika Ryana(Saving Private Ryan)
U ovom hvaljenom filmu, Ryan (Matt Damon) u jednom trenutku s Millerom (Tom Hanks) počinje razgovarati o obitelji. Priča o Ryanovoj braći koja su zapalila staju nije bila u scenariju!

4. Dobri Will Hunting (Good Will Hunting)
Tijekom jedne Huntingove psihoterapije, Sean Maguire (Robin Williams) mu ispriča priču o problemu napuhanosti i vjetrovima svoje supruge što do suza nasmije Willa Huntinga. Ta priča nikad nije bila planirana, a Williams ju je izmislio na licu mjesta. Uspio je nasmijati i kamermana pa se, ako se pažljivo pogleda ta filmska scena može vidjeti da se kamera u jednom trenutku trese, jer se ni kamerman nije mogao suzdržati od smijeha. Robin Williams dobio je Oscara za tu sjajnu rolu.

5. Casablanca
Po mnogima jedan od najboljih filmova svih vremena, 'Casablanca' iz 1942., također je obilježila improvizacija. Rick Blaine (Humphrey Bogart) u jednoj sceni govori Ilsi Lund (Ingrid Bergman) 'Here's looking at you, kid'. Ova rečenica nije bila u scenariju; to je bila interna šala Bogarta i Bergman. Kasnije je ostala u filmu.

6. Kum (The Godfather)
Scena u kojoj se u krilu Marlona Branda ugnijezdila mačka uopće nije bila planirana. Brando je našao tu mačku u blizini seta i sprijateljio se s njom te je spontano dobila i svoju filmsku ulogu.

7. Indiana Jones i otimači izgubljenog kovčega (Indiana Jones and Raiders of the Lost Ark)
Prema scenariju, Indy (Harrison Ford) se trebao boriti s mačevaocem na ulicama Kaira, no budući da je Ford za vrijeme snimanja bio dehidriran i bolovao od dizenterije, predložio je redatelju Stevenu Spielbergu da ga samo upuca pištoljem. Spielbergu se svidjela ta ideja i nastala je jedna od najdojmljivijih scena svih vremena.

9. Isijavanje (The Shining)
Tko se ne sjeća Jacka Nicholosona koji u filmu Stanleyja Kubricka izgovara 'Heeeere's Johnny!'. Ova rečenica uopće nije bila planirana. Jack ju je posudio iz 'The Tonight Showa', a zbilja se odlično uklopila u scenu.

10. Full Metal Jacket
Kubrick je za ovaj film angažirao vijetnamskog veterana R. Leeja Ermeyja kao savjetnika. Ermey je snimio 15-minutni audicijski film u kojem je glumio poludjelog narednika koji vrijeđa regrute u vojsci, što mu je i osiguralo ulogu. Kako je kasnije objasnio Stanley Kubrick, Ermey je izmislio oko 150 stranica uvreda i improvizirao 50 posto svog dijaloga – uključujući većinu dijaloga koji je urlao u filmu!