DISKRIMINACIJA NA DJELU

Za ne povjerovati! Žene su u Hollywoodu druga liga

08.04.2014 u 07:15

Bionic
Reading

Za Angelinu Jolie ste čuli, ali Robert Downey Junior nije zapisan u svačijoj memoriji. Ipak, kao najbolje plaćena zvijezda Hollywooda, Downey s godišnjim honorarom od 75 milijuna dolara zaradi dvostruko i kusur više od Angeline (33 milijuna), a najslabije plaćeni među deset zlatnih muških zvijezda, Liam Neeson s 33 milijuna, jednako vrijedi kao prva od deset ženskih zlatnih koka. Ali nejednakost tu ne staje: u samo 15 od 100 najuspješnijih naslova u zadnjih godinu dana žene su bile glavne heroine

Što vam govore imena Angeline Jolie, Jennifer Lawrence, Kristen Stewart, Sandre Bullock ili Charlize Theron? A imena Robert Downey Jr., Channing Tatum, Hugh Jackman, Mark Wahlberg ili Dwayne Johnson?

Spomenute glumice spadaju među trenutačno deset najbolje plaćenih u Hollywoodu, a dečki među deset s najvišim zaradama u američkoj tvornici snova. Tko još nije čuo za Angelinu Jolie, ali ime Roberta Downeyja Juniora baš i nije zapisano u svačijoj memoriji. No kao najbolje plaćena zvijezda Hollywooda, Downey s godišnjim honorarom od 75 milijuna dolara ipak zaradi dvostruko i kusur više od megapopularne Angeline (33 milijuna), a najslabije plaćeni među deset zlatnih muških zvijezda, Liam Neeson s 33 milijuna, jednako vrijedi kao prva od deset ženskih zlatnih koka. Među deset najplaćenijih glumica šest njih su oskarovke, a od deset najplaćenijih glumaca oskarovac je samo Denzel Washington.


Od devet ovogodišnjih nominacija za Oscara za najbolji film, u četirima su žene bile glavne. Sandra Bullock je izvukla na svojim leđima cijelu 'Gravitaciju', Kate Blanchet je briljirala kao izgubljena supruga posrnulog tajkuna u Woodyjevom 'Jasmine French', Judi Dench je u 'Philomeni' bila majka u potrazi za nasilno oduzetim sinom, mnogostruka oskarovka Meryl Streep još je jednom dokazala glumačku virtuoznost u 'Kolovozu u okrugu Osage', a Scarlett Johansson je u 'She' glumila nevidljivu računalnu zavodnicu, posudivši joj samo glas, ali to ne mijenja činjenicu da su glumice u konačnom holivudskom zbiru i nadalje druga klasa u odnosu na muške kolege po broju uloga i honorara. Čak je i jednoj Meryl Streep, bez obzira na hrpu Oscara, nominacija i drugih priznanja, valjda pala cijena poslije 34. godine jer se nije našla u klubu deset najbolje plaćenih glumica.

Štoviše, brojke su više nego crne - u samo 15 od 100 najuspješnijih naslova u zadnjih godinu dana žene su bile glavne heroine, a njima pripada tek 30 posto govornih uloga, što je gotovo jednako kao četrdesetih godina prošloga stoljeća, pa vjerojatno ni govor ovogodišnje oskarovke Kate Blanchet na dodjeli zlatnog kipića, kojim je na to upozorila, neće stvari promijeniti nabolje. Tako barem potvrđuje najnovija studija Centra za istraživanje položaja žena na TV-u, filmu i novim medijima u San Diagu, naslovljena 'Celuloidni svijet muškaraca' – jedna od mnogih koje se svako malo provodi, ali opetovano s istim zaključcima. Ženski govorni likovi su godinama četiri puta više hiperseksualizirani od muških. Čak 73 posto ženskih rola pripada bjelkinjama, pa ćete na velikom ekranu prije vidjeti vanzemaljca nego Azijatkinju, kaže izvršna direktorica toga centra Martha Lauzen. Dok je 54 posto ženskih likova u dvadesetim i ranim tridesetim godinama, 58 posto muških je u tridesetima i četrdesetima, a za razliku od muških likova koji su zaposleni u 78 posto slučajeva, ženskih je tek 60 posto.


'Ispada da su žene nevidljive i voljne ispričati svoju priču samo ako su mlade, vruće, bijele i nezaposlene', zaključuje Martha Lauzen. Spomenuti centar samo je jedna od nekoliko institucija koje se bave položajem žena u industriji zabave: Žene na filmu iz Los Angelesa, Žene na TV-u i filmu iz New Yorka, Institut Geene Davis za rodna pitanja u medijima, Udruženje američkih redateljica, Centar za zabavu, medije i kulturu pri Sveučilištu Pepperdine u Malibuu... Prije tri mjeseca na tom je sveučilištu održana i konferencija 'Žene u Hollywoodu: 100 godina pregovaranja sa sustavom', a sve da bi došle do poznatog zaključka kako su ženski likovi mlađi od muških, s manje prepoznatljivim ciljevima, još rjeđe portretirane kao liderice bilo koje vrste, najčešće nečije djevojke, ljubavnice, frustrirane domaćice, gnjavatorske šefice, lukave tajnice, dosadne supruge, fatalne žene ili žrtve ubojstva.

Od 216 režisera filmova nominiranih za Oscara od 1977. do danas bilo je samo 12 žena. Tek 2009. Kathryn Bigelow postala je prva redateljica nagrađena Oscarom, a ove godine joj se pridružila Jennifer Lee u društvu Chrisa Bucka za režiju crtanog filma 'Frozen'. Spomenuti centar iz San Diega je ustvrdio da je u stvaranju 250 najuspješnijih filmova u 2012. sudjelovalo samo 18 posto redateljica, izvršnih producentica, scenaristica, snimateljica i urednica, što je samo jedan posto više od daleke 1998.

Jesu li ti odnosi odraz stvarnoga stanja u životu? U svakom slučaju, 85 scenarista su muškarci pa nije čudo što stvaraju mačo, dinamične priče iz muške perspektive i stereotipove o policajcima, odvjetnicima, vojnicima i političarima, kaže Stacy Smith, direktorica Inicijative za društvene promjene, promjene u medijima i različitost pri Školi za komunikacije i novinarstvo Annenberg.


Unatoč tome što su 'Igre gladi' zaradile gotovo 900 milijuna dolara, Disneyjev 'Frozen' s animiranom heroinom više od milijarde, a 'Gravitacija' sa Sandrom Bullock 700 milijuna, u Hollywoodu, kaže Smith, još uvijek nemaju povjerenja u financijski uspjeh filmova sa ženskim likovima i autorima. A i ovakve vrtoglave zarade ne bi bilo, kaže ona, da nije bilo pojačanog interesa publike izvan SAD-a.

Tako su 'Igre gladi' u inozemstvu zaradile 276, a drugi nastavak 433 milijuna dolara. Lionsgate se time ponosi, naglašavajući da su trenutno u 43 posto njihovih filmova govorne uloge povjerene ženama, pa producentica ove franšize Nina Jacobson kaže da je to putokaz drugima, ponavljajući da se ne smije zaboraviti to da polovinu gledatelja čine žene.

Forbesova lista 10 najbolje plaćenih holivudskih glumica u dolarima (veljača 2014)

1. Angelina Jolie (33 milijuna) – izazvala je kontroverzu preventivnim otklanjanjem obje dojke iz straha da zbog genetske predispozicije ne oboli od karcinoma, u Srebrenici je posjetila žrtve rata, a na veliki se ekran vraća Disneyjevim filmom 'Maleficent' (Gospodarica zla).

2. Jennifer Lawrence (26 milijuna) – Oscara je osvojila 2012. za glavnu rolu u filmu 'U dobru i zlu'. Za 'Igre gladi' dobila je manje od milijun dolara, ali Lionsgate se za drugi nastavak morao isprsiti višim honorarom jer je nova holivudska it djevojka dokazala da i akcijska junakinja može donijeti profit.

3. Kristen Stewart (22 milijuna) – još živi na vampirskoj slavi sage 'Sumrak', ali malo tko u Hollywoodu vjeruje da će to ponoviti. Snimila je 'Snjeguljicu i lovca', ali nastavak nije izvjestan.

4. Jennifer Aniston (20 milijuna) – mogla bi do kraja života živjeti od slave i honorara 'Prijatelja', ali osrednja glumica glumi u osrednjim filmovima, zarađuje od reklama i zabavlja tabloide zaručnicima.

5. Emma Stone (16 milijuna) – godine 2011. 'Tajni život kućnih pomoćnica' bio je financijski hit, a 2012. debitirala je u visokobudžetnom 'Čudesni Spider-Man', s nastavkom u 2014.

6. Charlize Theron (15 milijuna) – voli kombinirati filmove za dušu, kao što je 'Mlađa punoljetnica' iz 2011, i visokobudžetne, poput 'Snjeguljice i lovca'. Njezin 'Prometej' zaradio je 403 milijuna, a glumica može pristojno živjeti i kao zaštitno lice Diora.

7. Sandra Bullock (14 milijuna) – svoje 22 godine na velikom ekranu ove godine je okrunila 'Gravitacijom' i 'Specijalnim agenticama'. 'Priča o prvaku' iz 2009. Sandri je donijela Oscara za ulogu Leigh Anne, a producentu 309 na uloženih 30 milijuna dolara.

8. Natalie Portman (14 milijuna) – dobitnica Oscara za glavnu ulogu u 'Crnom labudu' zaradila je milijune u nastavcima 'Ratova zvijezda', a sada to isto čini s franšizom 'Thor'.

9. Mila Kunis (11 milijuna) - iako je počela glumiti koncem devedesetih, na listu najbolje plaćenih došla je zahvaljujući filmu 'Ted' iz 2012. i 'Carstvu velikog Oza' godinu kasnije, a ovi su filmovi zajedno zaradili milijardu dolara.

10. Julia Roberts (11 milijuna) – ne glumi više u hitovima kao nekada u 'Zgodnoj ženi' ili 'Ja u ljubav vjerujem'. Sada bira ozbiljnije filmove kao što je 'Kolovoz u okrugu Osage'. Ostalo zaradi reklamirajući Lancome.

A najbolje plaćeni holivudski glumci 2014?

1. Robert Downey Jr. (75 milijuna)
2. Channing Tatum (60 milijuna)
3. Hugh Jackman (55 milijuna)
4. Mark Wahlberg (52 milijuna)
5. Dwayne Johnson (52 milijuna)
6. Leonardo DiCaprio (39 milijuna)
7. Adam Sandler (37 milijuna)
8. Tom Cruise (35 milijuna)
9. Denzel Washington (33 milijuna)
10. Liam Neeson (33 milijuna)