HRVOJE PUKŠEC:

'Pozicionirat ćemo Pulu na europskoj festivalskoj sceni'

04.04.2014 u 10:05

Bionic
Reading

Nakon što je jučer imenovan novi predsjednik Umjetničkog savjeta filmskog festivala u Puli, britanski producent s hrvatskom adresom Mike Downey, razgovarali smo s Hrvojem Pukšecom, uz Tanju Miličić, jednim od članova Umjetničkog savjeta koji najavljuje velike promjene u koncepciji Pulskog festivala

Otkako je Sarajevo Film Festival odustao od koncepta 'najajčeg fiilmskog festivala koji okuplja zemlje bivše Jugoslavije' i okrenuo se široj regiji, od Turske do Kavkaza, otvorio se prostor za (barem) regionalno jačanje festivala u Puli, a ako je suditi po riječima Hrvoja Pukšeca, čini se da će Pula svoju priliku pokušati ugrabiti možda i s većim ambicijama od osvajanja regije.

U prvoj se godini, obrazlaže Pukšec, prevelike promjene neće osjetiti jer nema dovoljno vremena za implementaciju svih ideja na kvalitetan način do ljeta, ali novosti će biti. 'Spremamo širenje Pulskog filmskog festivala na nove lokacije, pristup selekciji filmova će se promijeniti, no prave promjene će se vidjeti sljedeće, odnosno one naredne, 2016. godine kad nam i završava mandat. Osnovni nam je cilj napraviti od Pule festival koji neće biti samo prezentacijska platforma - već nešto puno više.'


Što će točno to više biti, Pukšec kaže da je rezultat brainstorminga. 'Nakon imenovanja Ivane Ivišić, Tanje Miličić i mene u Umjetnički savjet uslijedio je jedan od najkreativnijih procesa u kojem sam ikada sudjelovao i on je trajao nekoliko dana i u svoj toj sili razgovora, rasprava i procjena smislili smo prostor za Pulski filmski festival na europskoj festivalskoj sceni, ali i važnije: hrvatskoj profesionalnoj filmskoj sceni. Nažalost, Ivana Ivišić je iz osobnih razloga morala podnijeti ostavku na poziciju predsjednice Umjetničkog savjeta i sada je na nama da trogodišnji plan rada revidiramo s novim predsjednikom savjeta. Ono što nije upitno jest da nam je cilj razvijati industrijski segment Festivala kako bismo filmskim profesionalcima i svim našim gostima ponudili dodatni sadržaj, a i bolje pozicionirali Festival na međunarodnoj festivalskoj sceni', obrazlaže Pukšec.

Pozivi za prijavu filmova već su odaslani, i to u kategorijama – dugometražnih, kratkometražnih i koprodukcijskih filmova.
Pukšec najavljuje da je realno očekivati za ovogodišnji festival desetak većinski hrvatskih naslova, manjinskih će koprodukcija biti manje nego prošle godine. 'Moja osobna procjena je da ćemo u hrvatskom programu imati sveukupno četrnaest filmova', kaže Pukšec, dodajući da će što se kratkih filmova tiče novost biti ta da ih se više neće držati pod nacionalnim staklenim zvonom. 'Program kratkih filmova ćemo učiniti međunarodnim, a kriteriji za izbor uvijek su isti: kvaliteta. Mislim da je to najbolje moguće unapređivanje njihovog statusa', zaključuje novi član Umjetničkog savjeta festivala.