TKO KAŽE DA NE ZARAĐUJU

Žene garantiraju uspjeh na kinoblagajnama

04.04.2014 u 08:37

Bionic
Reading

Garantiranje možda jest presnažna riječ, ali dokazano je da filmovi sa ženama u glavnim ulogama, koje razgovaraju o svemu, samo ne o muškarcima, imaju veći uspjeh na box officeu od ostalih

U istraživanju koje je provedeno na blogu FiveThirtyEight analizirani su filmovi snimljeni od 1990 koji su prošli tzv. 'Bechdelov test' u kojem se ocjenjuje ima li u filmu više od dva ženska lika, razgovaraju li međusobno i razgovaraju li o ičemu drugome osim o muiškarcima.

Istraživanje je dokazalo da filmovi sa ženama u glavnim ulogama ne samo da koštaju manje, već vraćaju i više novca na blagajnama.

Posljednji primjer jest animacija 'Snježno kraljevstvo', najuspješniji animirani film svih vremena, u kojem dvije žene, Anna i Elsa razgovaraju o svemu i svačemu, ali ne i o muškarcima.

'Gravitacija' ne ulazi u ovu skupinu, jer su analizirani samo ženski filmski parovi, a zaključne statistike ukazuju na to da filmovi koji su prošli uvjete testiranja uredno vraćaju (u prosjeku) 2,68 dolara na svaki uloženi dolar svoje produkcije.

Filmovi koji ne udovoljavaju kriteriju zadržavaju se oko brojke od 2.45 dolara, a usto imaju veće budžete i uglavnom mušku ciljanu publiku.