8. FESTIVAL DORF

Nagrada filmu 'Pravi čovjek za kapitalizam – Damir Avdić'

09.03.2014 u 10:50

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem Festivalu DORF održanom u Vinkovcima, uz iznimno bogat popratni program ljubitelji filmova pratili su festivalski program tijekom sedam filmskih dana i noći, na sedam lokacija. Prikazano je ukupno 22 filma u 4 selekcije, a organizirane su i izložba ARTisFACT, 4 promocije knjiga, koncerti i nastupi DJ, te edukativni program EDIT Comics, za mlađe uzraste

Žiri u sastavu Ines Pletikos, Damir Čučić i Petar Protić je jednoglasno odlučio pobjednikom 8. Festivala DORF proglasiti film 'Pravi čovjek za kapitalizam – Damir Avdić'.

Autor filma Dušan Moravec portretirao je pjesnika, performera i glazbenika u stvaralačkom naponu snage. Filmom dominiraju sirova energija, bijes i preciznost Avdićeve artikulacije trenutka u kojem živimo, što je bilo presudno u donošenju odluke žirija. Ukratko rečeno, smatramo da je Damir Avdić zaista pravi čovjek za kapitalizam, stoji u obrazloženju žirija.

Nagradu je izradila mlada umjetnica iz Skopja Marija Miloševska. Posebna nagrada žirija pripala je filmu 'Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj'.

Autor filma Janez Burger prepoznao je važnost dokumentiranja svih faza stvaralaštva jednog od najvažnijih angažiranih umjetnika ovih prostora.

Nagrada koju dodjeljuje KlasikTV u suradnji s DORFom u iznosu 10.000 kn za najbolji scenarij glazbenog dokumentarca pripala je Dariju Bukovskom za film 'Svima treba san'.

Ovogodišnji festival obilježio je program Film it LouD, u okviru kojeg su prikazani igrani i dokumentarni filmovi iz Srbije, filmovi nastali na radionicama u Novom sadu i Vinkovcima, panel rasprava, nastupi DJ i koncert.