HOĆEMO SVJETSKE HITOVE!

Filmovi koji nedostaju Hrvatskoj

01.09.2009 u 09:14

Bionic
Reading

Predlažemo deset filmskih priča koje bi mogle napuniti domaća, ali i inozemna kina

U Hrvatskoj se u prosjeku proizvede desetak igranih filmova godišnje od kojih na kino blagajnama vrlo mali broj isplati uloženi novac. Predlažemo deset filmova koji bi mogli napuniti kino blagajne i vratiti uloženi novac.

'Boris B. Rock'



'Boris B. Rock'
Žanr: Tinejdžerska rock komedija
Kratki sadržaj: Borisa B. Rocka poznaje cijeli Zagreb jer dane provodi na cesti ispijajući pivo, lamentirajući o krizi rock'n'rolla i ženama, posjećujući sve postojeće rock koncerte u klubovima i prigovarajući svima da ništa ne valjaju, da bi pred kraj filma napokon zasvirao u svojoj tek osnovanoj grupi i oduševio sve oko sebe, ali ne i samoga sebe i svoje kriterije.
Zašto: Zagrebačka klupska scena obiluje živopisnim likovima, a nova generacija rokera zaslužuje i svoj film pa tako i soundtrack sa originalnim rock hitovima bi dobro došao, kao i niz stvarnih likova koji bi se pojavili u tom filmu. Svojevrsni nastavak filma 'Pjevajte nešto ljubavno'.
Redatelj: Goran Kulenović
Glavne uloge: Damir Klemenić i hrvatski rock glazbenici

'Afrika – najveća pustolovina'



'Afrika - najveća pustolovina'

Žanr: Pustolovni spektakl
Kratki sadržaj: Hrvatski istraživač i putopisac Dragutin Lerman kreće u istraživanje unutrašnjosti Konga sa slavnim istraživačem Henryem Mortonom Stanleyjem gdje nailazi na niz nepredvidljivih situacija i pustolovnih momenata.
Zašto: Hrvatski istraživač i putopisac (1864 -1918) pratio je slavnog Henrya Mortona Stanleyja na njegovim ekspedicijama u Africi u porječju Konga te sudjelovao u pregovorima s domorodačkim poglavicama. Osim izuzetno atraktivnog životopisa, Lerman je i jedan novootrkiveni slap na rijeci Kwilu u Kongu nazvao Zrinjski. Napisao je tri knjige o svojim afričkim pustolovinama. Ne treba naglašavati koliko bi mogao biti atraktivan film koji prati njegov boravak u Africi, otkrivanje novog slapa i pregovori s domorodačkim poglavicama. Kako domaćoj, tako i inozemnoj publici.
Redatelj: Kristijan Milić
Glavne uloge: Krešimir Mikić, Pierce Brosnan

'Halo, Čedo'



'Halo, Čedo'
Žanr: Ratna komedija
Kratki sadržaj: Uslijed domovinskog rata s jedne strane sela se nađu Hrvati, a s druge Srbi. Tijekom jednog dana i noći komuniciraju putem radio stanice, pričajući jedni drugima viceve i svoje živote, paralelno pucajući jedni na druge u želji da zauzmu selo. Film završava sretno, kada shvate da su ih njihove komande zaboravile te naseljavaju prekrasno pusto selo u kojem su se zatekli.
Zašto: Priča s nizom komičnih situacija i gorkim okusom u ustima uvijek dobro prolazi, a bolne rane rata lakše se podnose kroz priče o smiješnoj strani rata i iskrenim emocijama.
Redatelj: Igor Mirković
Glavne uloge: Rene Bitorajac, Goran Navojec, Milan Pleština, Mustafa Nadarević (Hrvati), Bogdan Diklić, Sergej Trifunović, Nikola Kojo, Srđan Todorović

'8H'



'8H'
Žanr: SF komedija
Kratki sadržaj: Hrvatska kolonija na Mjesecu 2030. godine. Osam hrvatskih astronauta u olinjaloj opremi i zapuštenoj svemirskoj stanici na Mjesecu suočava se s nedešifriranim porukama s planeta Zemlja i neobjašnjivim pojavama u Hrvatskoj. Prijeti im potpuna izolacija ostalih svemirskih posada.
Zašto: Nakon filma 'Gosti iz galaksije' našeg jedinog oskarovca Dušana Vukotića iz 1981. godine (u kojem je dječak Rene Bitorajac ostvario svoju prvu filmsku ulogu), Hrvati nisu imali svoj SF film pa je vrijeme da ga napokon dobiju.
Redatelj: Zoran Pezo/Peđa Ličina
Glavne uloge: Rene Bitorajac, Leona Paraminski, Dolores Lambaša, Davor Dretar Drele, Marinko Prga, Franka Batelić, Lana Jurčević i Stojan Matavulj

'Babaroga'



'Babaroga'
Žanr: Dječji kriminalistički s paranormalnim pojavama
Kratki sadržaj: Nakon što shvate da njihov najbolji prijatelj Goran može čitati misli, Zlatko i Marina zajedno s Goranom odluče provjeriti tko su zapravo njihovi susjedi. Nailaze na organiziranu skupinu kriminalaca, roditelje svojih susjeda, koji se spremaju privatizacijom pokrasti milijune eura, a oni ih kroz niz opasnih situacija sprječavaju u njihovu naumu. Kraj nije sretan.
Zašto: Hrvati nikada neće snimiti Harrya Pottera pa je jedna mala skupina samouvjerenih 10-godišnjaka, među kojima jedan od njih ima paranormalne sposobnosti čitanja misli, idealna domaća verzija za buđenje mašte hrvatske djece. A možda nešto i nauče o svijetu oko sebe.
Redateljica: Snježana Tribuson
Glavne uloge: debitanti

'Gibanica'



'Gibanica'
Žanr: Tinejdžerska komedija
Kratki sadržaj: Skupina napaljenih srednjoškolaca pali se na novu seksi profesoricu hrvatskog jezika, zanemarujući svoje kolegice iz razreda. One se pak pale na novog seksi profesora engleskog jezika zbog čega se zgraža katolički orijentirana direktorica škole. Odlaskom na maturalac, njihovi međusobni odnosi postaju jasniji te uz puno neskrivenih aluzija na seks i tipičnih tinejdžerskih zezancija, podvala i na koncu samog seksa, film završava kratkom pričom o likovima 10 godina kasnije.
Zašto: Hrvatska kino publika oduvijek je voljela 'jeftine' komedije, a tinejdžeri, osim što su najvjernija kino publika, nikada još nisu dobili svoj hrvatski tinejdžerski film.
Redatelj: Darko Drinovac
Glavne uloge: Severina Vučković i Mario Mlinarić

'Gorski kotar'


'Gorski kotar'
Žanr: Horor
Kratki sadržaj: Ekipa od bračnih parova umornih od posla i života dolazi na proslavu Nove godine u Gorski kotar, gdje u unajmljenoj brvnari priređuju tulum ne bi li se malo opustili i zaboravili na svakodnevne brige i probleme. Do kraja filma živi ostanu samo Mauricio i Goranka jer ostala tri para skončaju krvlju obliveni zahvaljujući stanovitom manijaku Ivi koji mrzi zagrebačke menadžere i sve što dolazi iz Zagreba jer je njemu dosta hrvatske metropole i zlatne mladeži. Naime, Ivo je jedan od onih koje hrvatska zlatna mladež nije prihvatila kao svojeg.
Zašto: Hrvati još nisu dobili svoj krvavi horor pa je krajnje vrijeme da imamu barem jedan.
Redatelj: Lordan Zafranović
Glavne uloge: Marija Škaričić, Csilla Barath Bastajić, Daria Knez, Helena Minić, Rakan Rushaidat, Franjo Dijak, Luka Dragić, Luka Petrušić, Borko Perić

'Gori kamen'


'Gori kamen'
Žanr: Erotska drama
Kratki sadržaj: Slavni hrvatski glumac s međunarodnom karijerom, shrvan skandalom zbog izvanbračnog djeteta, zaređuje se i odlazi u samostan gdje upoznaje neodlučnu i nesputanu sestru Mariju. Nakon skandalozne afere s mladim ministrantom Ivanom, razdiran ljubavlju prema bivšoj supruzi, ljubavnici i sestri Mariji, odlazi u Legiju stranaca iz koje je nečasno otpušten nakon dvije godine sa sindromom PTSP-a i shrvan do kraja. Susret sa sestrom Marijom, koja ga je strpljivo čekala i u međuvremenu se razredila razočarana stanjem u crkvi, vraća mu vjeru u život.
Zašto: Moralna preispitivanja na relaciji društvo - crkva - spolnost - mediji - obitelj, nabijena seksom, dovoljno su jak motiv za vrsnu dramsku priču i besplatnu promidžbenu kampanju od strane Crkve koja želi zabraniti prikazivanje filma.
Redatelj: Dalibor Matanić
Glavne uloge: Robert Kurbaša (glumac), Severina Vučković (sestra Marija), Leona Paraminski (ljubavnica), Jelena Veljača (supruga), Luka Dragić (ministrant Ivan)

'Kriza'


'Kriza'
Žanr: Talačka drama, politički triler
Kratki sadržaj: Na sjednicu programskog vijeća HRT-a, naoružan do zuba, odjednom ulijeće bivši hrvatski branitelj s unaprijed pripremljenim zahtjevima i spremnošću da aktivira eksploziv i raznese Programsko vijeće jer nije zadovoljan TV shemom za koju plaća pretplatu, s naglaskom na prešućivanje pravog stanja stvari u Hrvatskoj za koju se borio. Drama se odvija unutar četiri zida uz britke dijaloge i niz atraktivnih akcijskih scena pripreme upada hrvatskih specijalaca na sjednicu Programskog vijeća. Paralelno dramu prate i TV gledatelji, kao i konkurentske televizije čiju nazočnost zahtjeva odlučni Hrvat!
Zašto: Dovoljno intrigantno da bude gledano i kontroverzno i uznemiri razne duhove
Redatelj: Zdravko Mustač
Glavne uloge: Goran Višnjić (kao bivši branitelj) i Rade Šerbedžija (kao direktor HRT-a) te Nada Gačešić Livaković (kao urednica Informativnog programa)

'Vrleti Velebita'



'Vrleti Velebita'
Žanr: Akcijski pustolovni triler
Kratki sadržaj: Naizgled nevina ekipa planinara odlazi preko Velebita na more, no u svojim ruksacima kriju velike količine droge iz Afganistana koju trebaju preuzeti talijanski partneri. Neočekivana oluja remeti njihove planove i prisiljava ih da skrenu sa zacrtane rute, nakon čega izbija svađa, a potom i niz dramatičnih situacija na vrletima Velebita, zbog čega su prisiljeni zvati Hrvatsku gorsku službu spašavanja, koju pak pokušava spriječiti talijanska banda koja je krenula ususret partnerima iz Hrvatske.
Zašto: Ljepote Velebita još nisu prikazane na hrvatskom filmu na pravi način, a napeti pustolovni triler garantira veliku gledanost i atraktivan film
Redatelj: Ognjen Sviličić
Glavne uloge: Giancarlo Giannini, Gael García Bernal, Mario Valentić, Boris Bakal, Kristijan Ugrina, Stipe Božić, Zvonimir Zoriči